Jihovýchodní trasa Meziříčskem

Projeďte se na kole krásnou přírodou a malebnými vesničkami v okolí Velkého Meziříčí. Po cestě potkáte mnoho zajímavých míst, které váš výlet obohatí.

Kontakt

Turistické informační centrum Jihlava
Věžní 1
58601 Jihlava 1
region Jihlava
Volné pokoje
Délka trasy: 41 km
Časová náročnost: 3 h

Do Tasova a zpět

Okružní, přibližně 41 km dlouhý cyklistický výlet začíná ve Velkém Meziříčí. Po překonání mostu přes dálnici D1 už se budete vyhýbat městům i širokým silnicím. Místo toho si užijete trasu vedoucí zejména přírodou a malebnými vesničkami.

Za dálnicí překročíte řeku a napojíte se na cyklistickou trasu (CT) č. 5242. Zanedlouho dojedete ke dvěma kamenným klenutým viaduktům. První z nich byl dokončen roku 1946 a napočítáte na něm celkem devět pilířů. Jeho výška je přibližně 25 m a jeho délka 125,5 m. Druhý viadukt z roku 1950 má o jeden pilíř méně. Může se však chlubit výškou 27 m a délkou 155,4 m.

Držet se budete beze změny CT č. 5242. Projedete obcemi Lhotky a Kúsky a dostanete se až do Ronova. Za Ronovem na polní cestě u kříže (jedná se o vyhlídkové místo, ze kterého uvidíte do širokého okolí, mj. spatříte i jadernou elektrárnu Dukovany) sjedete z CT č. 5242 a přesedláte na modrou turistickou značku. Té se pustíte až za rybníčkem. Po polní cestě pak dojedete do obce Ruda, jejíž dominantou je kostel sv. Jiljí.  

Odtud vás po polních cestách povede CT č. 5240. V obci Jabloňov podjedete dálnici D1 a budete pokračovat do Tasova, kde nejdříve minete Demlovu vilu s prvky lidových staveb (vila pochází z roku 1921) a následně projedete kolem kostela sv. Petra a sv. Pavla a zříceniny tvrze Tasov. Navštívit zde můžete expozice Literárního památníku Vysočiny

Z Tasova budete klesat po silnici, která je zároveň CT č. 5109. Po cestě se můžete podívat na zříceninu hradu Dub, jen nesmíte zapomenout k ní odbočit před Panským Mlýnem. Pozor, posledních 70 m musíte dojít pěšky. Mimochodem, na druhé straně řeky Oslavy začíná zajímavý singltrek, který obohatí vaši trasu.

Od vesničky Oslava začíná malebné Nesměřské údolí plné přírodních krás. CT 5109 (Mlynářskou cyklotrasu) budete následovat až do Nesměře, odtud pak pojedete po CT č. 5178 zpět do centra Velkého Meziříčí. Cestou z Oslavy potkáte mj. Řihákův Mlýn s pilou ze 17. století a rekreační tábor Nesměř.

Foto: Brána Jihlavy