Za autíčky do Příseky

Hezké víkendové odpoledne vás čeká v Přísece mezi Brtnicí a Jihlavou. Najdete tu zámek, unikátní expozici autíček, stylovou kavárnu nebo ptačí pozorovatelnu v prostředí přírodní památky Starý Přísecký rybník.

Kontakt

Turistické informační centrum Jihlava
Věžní 1
58601 Jihlava 1
region Jihlava
Volné pokoje
Délka trasy: 2 km
Časová náročnost: 0,5 h

Zámek, autíčka a procházka k rybníku

Svůj půldenní výlet začnete na zámku Příseka. Stavba pochází ze 14. století, v 18. století došlo k její přestavbě z tvrze do podoby zámku. Celá stavba pak prošla rozsáhlou rekonstrukcí v roce 2014. Od roku 2015 tu sídlí muzeum autíček a starých hraček. 

V rámci expozice budete moci obdivovat více než 11 500 exponátů. Mezi nimi i téměř kompletní sbírku autíček a modelů vyrobených na území Československa ve 20. století. Kromě autíček tu na vás čekají také letadélka, vláčky, hry a další staré hračky. 

Malí návštěvníci si jistě rádi pohrají v herně. Rodiče potěší návštěva kavárny s pestrou nabídkou občerstvení. Kromě nápojů a menších dobrot si tu lze zakoupit také model autíčka na památku. 

Z muzea vede příjemná vycházka k přírodní památce Starý Přísecký rybník, u které je vybudovaná ptačí pozorovatelna s řadou edukačních a interaktivních prvků zajímavých pro velké i malé návštěvníky. Pro návrat zvolte stejnou cestu, během ní se děti mohou vyřádit na dětském hřišti u Mlýnského rybníku.

Foto: Brána Jihlavy