Hrad Roštejn

Hrad Roštejn najdete ve východní části lesů Jihlavských vrchů. Na místo můžete dorazit vlastním autobusem s možností parkování nebo hromadnou dopravou. Nejbližší autobusové zastávky hromadné dopravy jsou Doupě a Růžená, odkud je to na hrad 2 km pěšky.

Kontakt

Doupě 1
58856 Telč
region Jihlava
49.251759, 15.426255Mapa
  • PŘÍRODA (skoro) VŠEMI SMYSLY

provede žáky historií hradu Roštejn a vtáhne je do světa myslivosti.  Stopování, vábničky, dalekohledy – i tímto způsobem lze poznávat přírodu. Objevte s žáky kouzelnou krajinu v okolí hradu Roštejn a seznamte se s historií tohoto loveckého sídla pánů z Hradce. Děti procvičí svůj zrak při stopování v lesích, hmatovou hrou odhalí nejrůznější pobytové stopy a za pomoci vábniček si zaloví také sluchem.

Program se odehrává převážně v lesích tzv. předhradí, následující expozice probíhá přímo na hradě. Program je vhodný zejména pro MŠ a první stupeň ZŠ, ale jeho obsah je po domluvě možné přizpůsobit i staršímu obecenstvu. Délka programu je 180 minut, ovšem i délku lze mírně upravit. Celková cena je 130 Kč na žáka, pedagogický doprovod má vstup zdarma.

  • STŘEDOVĚKÝ ČLOVĚK

Na hradě Roštejn středověk neskončil, ale trvá. Vraťte se s žáky do minulosti a vyzkoušejte na vlastní kůži, jaký měl středověký člověk tvrdý chleba… a to doslova.

Studenti se nejprve seznámí s důležitými pojmy z doby středověku, jako jsou např. stavy, kolonizace nebo gotika. Poté si budou lámat hlavu nad měřením pomocí historických měr, které porovnají s mírami dneška. Procvičí své kulinářské schopnosti při přípravě náročných středověkých pokrmů, přičemž se dozví i něco o stravování v této době.

Po jídle se unaví středověkými sportovními aktivitami a zpomalí u pracné výroby textilu. Program zakončí v expozici hradu „Lovecké sídlo v proměnách dějin“, kde mimo jiné využijí některé z nově nabytých dovedností.

Edukační program je vhodný zejména pro II. stupeň ZŠ a SŠ, po domluvě je možné program upravit i pro mladší účastníky. Z velké části se odehrává v tzv. předhradí, následující expozice probíhá přímo na hradě. Cena je 130 Kč za žáka, pedagogický doprovod má vstup zdarma. Délka programu je 180 minut, ovšem i délku lze mírně upravit.

 

Foto: hrad Roštejn