Jihlavské podzemí

Největší raritou jihlavského podzemí je svítící chodba. Její stěny po nasvícení zelenkavě světélkují. Jinak je systém podzemních chodeb v Jihlavě druhé největší v republice.

Kontakt

Hluboká 109/1
58601 Jihlava 1
region Jihlava
49.396896, 15.591402Mapa

Chodby vznikly vzájemným propojením sklepů, které byly od konce 14. století tesány ve skále, mnohdy ve třech patrech pod sebou a sloužily k uskladnění piva a řemeslných výrobků. To, že jde o zbytky starých stříbrných dolů, bylo historiky vyvráceno. Některé štoly přeměnili v 18. století za kanalizační a při budování vodovodů a plynu bylo mnoho chodeb zasypáno. Za druhé světové války se stavěly v podzemí protiletecké kryty. První část byla zpřístupněná v roce 1957. Celkem jihlavské podzemí zaujímá padesát tisíc metrů čtverečních a jsou 25 kilometrů dlouhé.

Prohlídka podzemí nabízí sklepní prostory a v nejhlubším místě vede trasa 13 metrů pod povrchem. Lidé se také dozvědí více o historii jihlavských horníků a různých technických věcech, jako ražba kolektorem nebo sanace.

Podzemí také obestírají záhady. Jednou z nich je svítící chodba, kde stěny po ozáření nazelenale světélkují. Další je výklenek připomínající gotickou bránu, kudy prochází geologický zlom. Podle senzibilů tam jsou cítit negativní energie. Televiznímu reportérovi se v chodbách také podařilo natočit černý stín podivné postavy.

Prohlídkové okruhy

  • Historické podzemí – labyrint, expozice středověkého dolování, ukázka zpracování rudy, jihlavské horní právo, keramické nálezy
  • Kolektory – moderní i historická část podzemního labyrintu, stoupání po ocelových žebřících
  • Alfa – kryt civilní obrany ze 70. let minulého století – prohlídka sklepů a skutečného krytu pro pracovníky jihlavského městského národního výboru (ošetřovna raněných, měřáky radiace, filtry vzduchu, dobová spojovací technika, sociální zařízení a hygienické potřeby)

Foto: archiv město Jihlava