Evangelický kostel Nové Město na Moravě

Protireformace nastolená po bitvě na Bílé hoře byla v Novém Městě a okolí velmi důsledná. Evangelíci přivítali Toleranční patent s radostí a hlásili se k reformovanému vyznání.

Kontakt

49.561443, 16.074183Mapa
Období: léto

Sbor byl oficiálně ustaven v roce 1783. První bohoslužby se zde konaly na konci roku 1782. Malá toleranční modlitebna stála již v roce 1784 a po různých úpravách sloužila až do roku 1897, kdy byl položen základní kámen k vybudování nového kostela. Stavbu v novoklasicistním stylu navrhl vídeňský architekt Ferdinand Glaser a kostel postavil stavitel Josef Sadílek. Glaser navrhl i vnitřní zařízení, jež zůstalo do dnešní doby nezměněno. Slavnostní bohoslužby k posvěcení kostela se konaly v září 1898. Kostel byl několikrát opravován a slouží velkému, živému sboru, který se o něj pečlivě stará. Od kostela přejdeme přes zahradu k faře, která byla postavena na místě předchozí, nevyhovující, v roce 1947.

V Novém Městě na Moravě je také evangelický hřbitov, na němž je pochován člen farního sboru, národní umělec Vincenc Makovský, a bývalý synodní senior Českobratrské církve evangelické (ČCE) ThDr. Josef Křenek.

Zdroj: pamatky.e-cirkev.cz

Nebyla nalezena žádna položka.