Zámek Žďár nad Sázavou

Velký komplex zámku a kláštera má nezaměnitelný Santiniho otisk. V dnešní podobě tu najdete historii skloubenou s moderním pojetím expozice.

Kontakt

ZÁMEK ŽĎÁR z.s.,
Zámek 8/8
59101 Žďár nad Sázavou 1
region Žďár nad Sázavou
CZ26537516
49.581596, 15.936848Mapa
Volné pokoje
Období: léto, zima
  • Muzeum nové generace – klenot mezi muzei

Muzeum nové generace, které je ověnčeno řadou cen, vypráví téměř 800 let starý příběh bývalého cisterciáckého kláštera. Jedinečné multimediální prvky vás i vaše děti doslova vtáhnou do děje. Dotýkat se a vnímat všemi smysly je u nás povoleno!

  • Po stopách Santiniho

Prohlídky zámku s průvodcem můžete zažít po celý rok. Doslova v úžasu vás nechají Santiniho architektonické skvosty, prelatura s rozsáhlou nástropní malbou z 18. století, která doposud nemusela být restaurována nebo bazilika minor s druhou nejdelší chrámovou lodí na Moravě.

  • Za zdmi kláštera

Vydejte se poznávat areál zámku, bývalého cisterciáckého kláštera ze 13. století. Skrze příběhy a architekturu se seznámíte s tím, jak areál i život v něm vypadal.

  • Galerie rodu Kinských

Rodinná galerie mapuje v obrazech a dobových fotografiích historii rodu Kinských, současných majitelů zámku. Zjistěte, jak vypadal hrabě Radslav Kinský v dětství i na své svatbě s novomanželkou, gruzínskou princeznou Thamarou nebo kdo se účastnil historicky významných a společenských událostí odehrávajících se na žďárském zámku.

  • Zámecká kavárna

Zámecká kavárna disponuje novým uspořádáním, skvělou kávou a výbornými zákusky od lokálních dodavatelů. Vydejte se sem s počítačem "zabít" dopoledne, s dětmi posedět na horký nápoj nebo porelaxovat na zámeckou terasu v letních měsících. 

  •  Zámecký obchůdek

Přívětivý obchůdek není jen suvenýr shop. Je plný regionálních výrobků a najdete zde i produkty od lokálních tvůrců. Keramika, papírnické zboží a další skvosty tak doplňují stálou nabídku turistických stálic.

 

  •  Kulturní akce po celý rok

Zámek je živé místo, kde se pořád něco děje. Nenechte si ujít  Barevní Velikonoce, "Zahrady vyprávějí" s dvoudenním programem pro celou rodinu, letní mezinárodní festival současného tance, pohybového divadla a nového cirkusu KoresponDance, Den venkova, který ukazuje přírodu a živou kulturu, která patří ke žďárskému zámku už od 13. století, podzimní Den dýní nebo dvoudenní Vánoce na zámku oslavující ducha Vánoc. 

 

  • Prohlídky a procházky zámkem  

Za zdmi kláštera - komentovaná prohlídka s průvodcem: cca 60 minut

Vydejte se poznávat areál zámku, bývalého cisterciáckého kláštera ze 13. století. Skrze příběhy a architekturu se seznámíte s tím, jak areál i život v něm vypadal.

  • Po stopách Santiniho - komentovaná prohlídka s průvodcem: cca 60 minut. Mariánský sloup, Prelatura, Bazilika Nanebevzetí Panny Marie a sv. Mikuláše, Konvent, Studniční kaple a rajský dvůr, sádky.
  • Muzeum nové generace Samostatná prohlídka interaktivního muzea s audioprůvodcem v ruce. Objevte středověk, cisterciácký řád a vznik Žďáru v prvním patře. Baroko, světlo, symboliku a dílo Jana Blažeje Santiniho v patře druhém. 
  • Naučné stezky kolem Konventního a Bránského rybníku
    Dva vycházkové okruhy v délce 2,1 a 2,6 km kolem Konventního a Bránského rybníku představí nejen další Santiniho stavby v okolí zámku, ale i místa s nejvyšší ochranou přírody.
  • Skrytý příběh – Santiniho hvězda Architekt Jan Blažej Santini Aichel se stal ústřední postavou mobilní hry Skryté příběhy pro zvídavé děti a hravé rodiče, která začíná přímo na zámku. Trasa hry je dlouhá asi 3,5 km a zvládnete ji projet s kočárkem nebo dětským odrážedlem. Je vhodná pro starší děti, její absolvování je zdarma a zúčastnit se ji můžete kdykoliv budete mít chuť. Stačí mít mobilní telefon a připojení k internetu.

Foto: archiv Vysočina Tourism, Chris Borg

Vybavení

  • Bezbariérový přístup

Otevírací doba:

říjen - duben: 
úterý – neděle: 9:00 – 17:00

květen - září: 
denně: 9:00 – 18:00

Videogalerie