Kostel Nanebevzetí Panny Marie Číhošť

Známý kostel v Číhošti se proslavil takzvaným číhošťským zázrakem. Osud tamního faráře Josefa Toufara bohužel skočil smrtí způsobenou brutálními výslechy státní bezpečnosti.

Kontakt

Nadační fond kostela Nanebevzetí Panny Marie v Číhošti
58287 Číhošť
region Havlíčkův Brod
info@nfcihost.cz
49.741753, 15.335076Mapa
Volné pokoje
Období: léto

O gotickém kostele v Číhošti na Havlíčkobrodsku psal už Palacký ve svých Dějinách. První zmínky o něm pochází z poloviny 14. století a původně byl obehnán hřbitovem, kde se pohřbívalo do roku 1824. Po husitských válkách tu působili utrakvističtí faráři, kteří sem dojížděli na koni z Ledče. Svého faráře měli od roku 1856.

Od roku 1948 působil v Číhošti farář Josef Toufar. Do dějin se obec nedobrovolně zapsala známým číhošťským zázrakem. Doposud neobjasněného pohybu kříže na oltáři zdejšího kostela využil komunistický režim k útoku na katolickou církev. Číhošťský kněz - páter Josef Toufar nepřežil kruté výslechy státní bezpečnosti.

Kostel je jednolodní, má už jen tři zvony ze čtyř a hlavní oltář pochází z roku 1888. Strop musel být opraven, avšak jeho malbu už neobnovili. Výjimečné je klasové zdivo kostela na vnější fasádě. Do roku 2010 stávaly u kostela tři třistaleté lípy.

Výstava o životním osudu faráře Toufara na faře je otevřena vždy po konání bohoslužeb.