Historické jádro města Havlíčkův Brod

Od roku 1990 je historické jádro Havlíčkova Brodu chráněnou památkou. Štítové domy jsou dochované téměř kolem celého náměstí i v přilehlých uličkách.

Kontakt

Městské informační centrum
Havlíčkovo náměstí 57
58001 Havlíčkův Brod 1
region Havlíčkův Brod
49.607304, 15.579707Mapa
Volné pokoje
Období: léto, zima

Náměstí v Havlíčkově Brodě se překvapivě nachází na místě bývalého rybníka. Už ve 13. století byla zdejší zástavba zčásti zděná. Havlíčkovo náměstí má tvar lichoběžníku a stojí na něm převážně barokní měšťanské domy, které mají několikapatrové sklepy. Původně byly dokonce propojené.

Nejznámějším domem na náměstí je Havlíčkův dům, kde se nachází Muzeum Vysočiny a také památník Karla Havlíčka Borovského. Ten zde žil až do svého vyhoštění do Brixenu.

Havlíčkův Brod má také dvě radnice. Ta stará má věž s hodinami a ve výklenku tohoto renesančního štítu stojí kostra podle pověsti o proradném hlásném Hnátovi. Hned vedle se nachází nová radnice s informačním centrem a také Malinův dům, což je jedna z nejkrásnějších staveb s dochovanými gotickými prvky.

Uprostřed náměstí stojí kašna se sochou Tritona a barokní morový sloup z roku 1725. Na náměstí vykukuje také zpoza rohu kostel Nanebevzetí Panny Marie z konce 13. století s věžními hodinami, které mají místo dvanácti číslic čtyřiadvacet. Náměstí a jeho přilehlé okolí částečně lemují zbytky městských hradeb a rozhlehlý park Budoucnost.

V historickém centru města se nachází mnoho významných měšťanských domů a budov, o jejichž historii získáte veškeré informace na mic.muhb.cz.

Foto: Vladimír Kunc, MIC Havlíčkův Brod

Videogalerie