Památky židovského osídlení na Vysočině

Židovské modlitebny, synagogy, hřbitovy nebo části obcí lze na Vysočině ještě dnes dohledat. Dřívější život Židů, kterých bylo po celé oblasti mnoho, už není vidět.

Kontakt

58601 Jihlava 1
region Jihlava
Volné pokoje
Období: léto, zima

Na mnoha místech Vysočiny se nachází památky na židovské osídlení. Jejich rekonstrukci je v řadě měst věnována velká pozornost, a přestože synagogy neslouží svému původnímu účelu, jsou zpřístupněny veřejnosti jako výstavní nebo koncertní prostory. V důsledku necitlivého přístupu minulých desetiletí zůstaly však na četných místech jedinou památkou židovské hřbitovy.

Židé se usazovali tam, kde se konaly významné trhy, na křižovatkách dálkových obchodních cest a v podhradí panovnických sídel. Byli podřízeni přímo panovníkovi a za povolení usadit se museli platit. Nejstarší zmínka o židovském osídlení v okolí Jihlavy je z roku 1345, kdy tu existovalo devět židovských obcí, jako Jihlava, Batelov, Brtnice, Polná, Telč nebo Větrný Jeníkov. Po husitských válkách byli často vypovídání z královských měst. V osmnáctém století bylo židovských obcí šest a patřila k nim například Třebíč nebo Velké Meziříčí. Rovnoprávnost získali Židé v roce 1849 a na přelomu století existovalo na Vysočině třicet obcí. Další vývoj ovšem utnula nacistická okupace a holocaust.

Foto: Mertl

Na youtube si můžete přehrát krátké filmy s židovskou tematikou, které Vám toto náboženství přiblíží: