O Ježíškovi, Františkovi a zvířátkách. 800 let stavění betlémů

Termín: 14. 11. 2023 - 4. 2. 2024

Místo konání: Pelhřimov

VÝSTAVA

Dojemně lidský příběh o příchodu Ježíše Krista byl po staletí velmi blízký všem věřícím a stále oslovuje i ty, kteří se jinak k náboženství nehlásí.

Kontakt
Masarykovo náměstí 12,
393 01 Pelhřimov
49.430737, 15.221803Mapa

Představa, že obyčejní a chudí lidé směli navštívit právě narozeného Syna Božího, byla pro naše předky natolik kouzelná, že si pro připomenutí této události začali každoročně stavět jesličky – nejprve v kostelích a potom i doma.
Naše výstava chce alespoň v náznaku připomenout minulost a současnost betlémů. Odvoláváme se přitom na tradiční letopočet 1223, kdy svatý František z Assisi uspořádal první živou betlémskou scénu a tím položil základ celosvětovému fenoménu. Představíme starožitné figurky i důmyslné betlémské kulisy z muzejních depozitářů, novodobé autorské práce i papírovou klasiku.
Těšit se můžete nejen na Ježíška, Svatou Rodinu a Tři krále v nejrůznějších podobách a materiálech, ale i na spousty darovníků a zvířátek, která k betlémům neodmyslitelně patří už od dob svatého Františka.
Výstavu doplní speciální komentovaná prohlídka na první adventní neděli 3. prosince, uspořádaná u příležitosti rozsvěcení vánočního stromečku na pelhřimovském náměstí. Následovat budou dvě speciální betlémářské přednášky: 28. listopadu Mgr. Alexandry Zvonařové z Muzea Jindřichohradecka a 13. prosince Mgr. Tomáše Hartmana z Muzea Vysočiny Třebíč, p. o.
Pro školy či jiné skupiny nabízíme po domluvě komentované prohlídky.