Šmeralův statek (Centrum tradiční lidové kultury)

Šmeralův statek nabízí školákům v neokoukaném a atraktivním prostředí příměstského statku vzdělávací programy zaměřené na obyčejový rok.

Kontakt

Cyrilometodějská 48/4
67401 Třebíč 1
region Třebíč
49.214855, 15.889475Mapa
Cena - poznámka: 30 Kč, pedagogický doprovod zdarma

Lidové zvyky, tradice a obyčeje, tradiční lidová řemesla nevyjímaje, jsou zde dětem podány interaktivní, hravou a zážitkovou formou, která přímo počítá s jejich zapojením. Hudební a pohybová aktivita dětí tvoří páteř každého programu. Bohatě se pracuje s hudebními nástroji (klavír, kytara, akordeon), v každém programu je využita audiovizuální technika stejně jako rekvizity z přírodních materiálů nebo kostýmy.

Programy vedou děti k poznání, že lidové tradice vzešly od lidí samotných a že pro lidi jsou určeny. Budeme-li je sami udržovat, jen tak je zachováme.

Nabídka edukačních programů:

  • KDYŽ MASKY DOVÁDĚJÍ - MASOPUST. Masopustní obyčeje Vysočiny, jižních Čech a Rakouska. Od rakouského Novoročního práskání bičem přes jihočeskou růžičkovou, slaměnou a mečovou koledu až po rozdováděné masopustní průvody. Pochování basy, poražení kobyly, půst. Masopust na seznamu UNESCO.

Termín: leden - únor. Zaměření: MŠ (předškoláci), ZŠ, SŠ. 

  • HODY, HODY, DOPROVODY - VELIKONOCE. Velikonoční obyčeje Vysočiny, jižních Čech a Rakouska. Smrt jede po vodě, nové léto k nám jede, s červenými vejci, žlutými mazanci. Od vynesení smrti přes šest postních nedělí až k hrkání, Božímu hodu a pomlázce. Kraslice, pomlázka z vrbových proutků, beránek. Rakouské hledání vajec po domě a v ptačích hnízdech.

Termín: únor, březen, duben. Zaměření: MŠ (předškoláci), ZŠ, SŠ

  • MÁME RÁDI JARO, LÉTO BUDIŽ POCHVÁLENO. Tradiční jarní a letní obyčeje Vysočiny, jižních Čech a Rakouska. Letnice – svatodušní svátky s obchůzkami královniček, králové letnic v jižních Čechách a Dolním Rakousku, vožení krále na Podhorácku, pouti, stavění májek, Barchan.

Termín: květen - červen. Zaměření: MŠ (předškoláci), ZŠ, SŠ.

  • SENOSEČ - TRADIČNÍ PÉČE O ZDRAVÉ LOUKY. Program přiblíží tradici ručního kosení jako cesty ke zdravému lučnímu porostu a kvalitnímu senu.

Termín: květen - červen. Zaměření: 2. stupeň ZŠ, SŠ.