Muzeum Vysočiny Pelhřimov

Hravé edukační programy a poutavé přednášky o historii, umění, tradicích a Pelhřimově. To je Muzeum Vysočiny Pelhřimov v kostce. 

Kontakt

Masarykovo náměstí 12
39301 Pelhřimov
region Pelhřimov
49.430737, 15.221803Mapa
  • S Mandelinou do šatlavy / 1. stupeň ZŠ
  • S Fabiánem do zámku / 1. stupeň ZŠ

Fabián z Marcipánu je opravdu z marcipánu, přitom je mu už téměř 150 let. Jak je to možné? Expozice v zámku pánů z Říčan skrývá mnohé zajímavosti a tajemství, které s Fabiánem můžete odhalit. Cena programů i přednášek je 20 Kč za žáka. Edukační programy trvají 60 minut, přednášky 45 minut.

 

  • Pelhřimov a hrdelní právo / 2. stupeň ZŠ, SŠ

V minulosti měla města různá privilegia – právo samosprávy, trhu, hradební, várečné… a také právo hrdelní. Tím disponoval i Pelhřimov. Byla zde šibenice, katovna i stínadla.

Během přednášky se dozvíte více o pelhřimovském trestním právu. Součástí přednášky je komentovaná prohlídka šatlavy.

 

  • Co je muzeum? / 2. stupeň ZŠ, SŠ

Vydejte se s námi do muzejního zákulisí! Dozvíte se, jaké další prostory muzeum tvoří, kdo v něm pracuje a co je to muzejní sbírka. Vyzkoušíte si, jak se sbírkové předměty evidují, zkoumají a jak se nakonec dostanou až na výstavu.

Staňte se jedno odpoledne kurátory a objevte kouzlo tohoto povolání!

 

  • Postavení žen od 19. století po současnost

     / 2. stupeň ZŠ, SŠ

Přístup ke vzdělání, volební právo, volba zaměstnání, partnera, oblečení a samostatné rozhodování. To je výčet věcí, které jsou pro naši společnost samozřejmé. Ještě na počátku minulého století tomu bylo jinak. Zatímco se chlapci připravovali na život ve veřejné sféře, dívky byly vychovávány pro roli manželky a hospodyně. Co vše se muselo stát, aby se ženy dostaly tam, kde jsou dnes?

 

  • Umělecká sbírka města Pelhřimova / 2. stupeň ZŠ, SŠ
  • Julius Mařák – Max Švabinský – František Kaván – Václav Špála – Jan Zrzavý – Josef Lada – Jiří Trnka.

    Obrazy těchto významných umělců si můžete prohlédnout ve studijním, to je veřejnosti přístupném, depozitáři v zámku pánů z Říčan.

    Jak k těmto dílům najít cestu? Je větším zážitkem nechat je na sebe jen tak působit, nebo nás láká dozvědět se o nich víc?