Pouští a pralesem – Chaloupky Kněžice

Přírodní rezervace Velký Špičák ve svých výšinách skrývá prales. Vydejte se s žáky na poznávací výpravu a naučte se pravidla pralesa, která zná každý správný průzkumník.

Kontakt

Kněžice 109
67529 Kněžice u Třebíče
region Jihlava
49.269047, 15.703373Mapa

Edukační program začíná vystoupáním na vrchol Velkého Špičáku, který se ukrývá ve stejnojmenné národní přírodní rezervaci. Vrcholky této rezervace pokrývá bučina s příměsí jedle a jilmu.

Tento prales můžete zažít v období jara či podzimu. Během programu se žáci naučí pravidla pralesa – pojmy jako čekání na světlo, být ve stádiu optima nebo rozpadu. Žáci se také dozví, co pralesy ohrožuje a co vedlo k jejich ochraně.

Program nás zavede na vrchol Velkého Špičáku, do stejnojmenné národní přírodní rezervace. Vrcholové partie jsou pokryty pralesem - bučinou s příměsí jedle a jilmu. Prohlédneme si jej v jarním aspektu, kdy v podrostu dominují nejprve sněženky a později česnek medvědí. Nebo naopak na podzim, kdy listí zezlátne a les je plný barev. Naučíme se pravidla pralesa, co znamená čekat na světlo, být ve stádia optima či rozpadu. Co pralesy ohrožuje, co naopak k ochraně pralesů vedlo… Budeme prales vnímat nejen rozumem, ale i všemi smysly, výtvarně - citem a srdcem. Program začíná a končí na rozcestí Třešť- hájovna (kam se dá přijet autobusem) nebo na vlakové zastávce Jezdovice. Různá náročnost programu je uzpůsobena věku dětí i dalším specifickým požadavkům skupiny.

Foto: OKPPCR Kraje Vysočina