Zoologická zahrada Jihlava

Nabídka vzdělávacích programů pro školy v Zoo Jihlava ve školním roce 2023/2024

Programy probíhají v Centru environmentální výchovy PodpoVRCH, které najdete hned vedle hlavního vchodu do zoo. Vstup do centra na výukové programy je přes hlavní pokladnu (u parkoviště).

Kontakt

Březinovy sady 5642/10
58601 Jihlava 1
region Jihlava
49.397148, 15.596896Mapa
Poznámka:

Ceník:
Program pro MŠ (60 min) - 40 Kč
Program pro MŠ + vstup do zoo - 110 Kč
Program speciální skupina (60 min) - 40 Kč
Program speciální skupina + vstup do zoo - 110 Kč
Výukový program ZŠ a SŠ (90 min) - 60 Kč
Výukový program ZŠ a SŠ + vstup do zoo - 130 Kč

Rezervace programů musí být provedena minimálně 7 dní předem prostřednictvím on-line formuláře (níže), s případnými dotazy nás kontaktujte na e-mailu tvrda@zoojihlava.cz 

Doporučujeme včasnou rezervaci, zvláště u termínů ke konci školního roku!

Realizaci přes „Šablony III.“ připište do poznámky.

Pedagogický doprovod má vstup na výukové programy v centru zdarma (při kombinaci se vstupem do zoo mimo program – má vstup zdarma jeden doprovod na 10 dětí). Doporučená maximální velikost skupiny je 30 osob, minimální velikost skupiny je 10 osob.

Platba v hotovosti na hlavní pokladně, nebo po domluvě a zaslání objednávky lze poskytnout platbu na fakturu.

Nabídka programů ke stažení ve formátu PDF.

Samoobslužný program Zoo v kufru.

Mezi jednotlivé programy je automaticky při rezervaci vkládána přestávka 15 minut na výměnu skupin, přípravu pomůcek a desinfekci vnitřních učeben.

Mateřské školy

  • Začínáme se zvířátky (délka 60 min, v místnosti)
    Program určený nejmladším dětem, aktivity jsou přizpůsobeny věku 3 let. Můžete si vybrat ze dvou variant: Morče a jeho kamarádi, Had a jeho kamarádi.
  • Kočka není pes (délka 60 min, v zoo)
    Kočka i pes patří mezi šelmy. Společne se podívame, které v zoo chováme, co mají společného a čím se liší. Zaměříme se na jejich smysly i potravu. Celý program probíhá v areálu zoo.
  • Zoo v krabici I. ( 60 minut, v místnosti)
    S kým kamarádí žirafa? Strká pštros hlavu do písku? Nejen to se děti dozvědí o zvířatech ze zoo. Při programu si děti vyrobí zvířecí škrabošku a na závěr si zatančí.
  • Hmyzáčci (60 minut, v místnosti)
    Děti se seznámí s různými malými hmyzáčky, jejich životem i vzhledem, zahrají si na motýlky a dokonce si některé zástupce hmyzu budou moci zblízka prohlédnout a osahat.
  • Zvířata na dlani (60 minut, v místnosti)
    Během programu si při povídání o zvířatech osaháme, prohlédneme a očicháme různé přírodní materiály (kůže zvířat, ptačí vejce, peří) a seznámíme se s živými zvířaty.
  • Ptáčci zpěváčci (60 minut, v místnosti)
    Kde bydlí ptáci a čím se živí? To vše se dozvíme během tohoto programu. Ukážeme si ptačí vejce i peří a poslechneme si ptačí zpěv.
  • Život u vody (60 minut, v místnosti)
    Kdo všechno žije u nás u vody i pod vodou a co tam dělá? Proč má bobr velké zuby nebo želva krunýř? To vše se dozvíme během programu. Prohlédneme si společně ryby a pohladíme si živou želvu.
  • Africké putování (60 minut, v zoo)
    Pojďte s námi do zoo! Společně se projdeme po části zoo a představíme si africká zvířata, která cestou uvidíme. Zjistíme přitom, kdo velí surikatám, co má ráda žirafa nebo kdo je marabu.
  • Putování skřítka Lesníčka (60 minut, v místnosti)
    Děti společně se skřítkem přijdou na to, jak roste les a kdo v něm žije. Osahají si lesní plody a jelení parohy. Vymalují si lesní zvířátko a naučí básničku o lese.
  • Mořský svět (60 minut, v místnosti)
    Potopte se s námi pod mořskou hladinu! Ukážeme si, jak dýchají ryby pod vodou, kolik chapadel má chobotnice, a také zjistíme, čím se živí veliké velryby.
  • Hrátky se zvířátky (délka 60 min, v místnosti)
    Společně se ztraceným štěňátkem navštívíme zvířátka v zoo, v lese a na statku. Dozvíme se, co jedí, kde bydlí, a vytvoříme si stromeček.

 

Základní školy – 1. stupeň

 

  • Zoo v krabici II. (1., 2. třída ZŠ; 90 minut, v místnosti)
    Pokračování nejúspěšnějšího programu Zoo v krabici s novými zvířátky. Podíváme se na to, proč má tygr pruhy, proč jsou papoušci barevní nebo jestli jí medvěd malajský maso.
  • Mazlíčci (1., 2. třída ZŠ; 90 minut, v místnosti)
    Děti si zblízka prohlédnou a osahají různé drobná zvířata chovaná doma jako mazlíčky (hlodavci, plazi), dozví se něco z jejich života i jak se o ně starat.
  • Když jsem já sloužil… (1., 2. třída ZŠ; 90 minut, v  zoo)
    Představíme si zástupce domácích hospodářských zvířat, seznámíme se s jejich rodinami a zjistíme, pro co je chováme. V zoo si ukážeme, jak vypadají a čím se živí.
  • Kopýtkem sem, kopýtkem tam (3. – 5. třída ZŠ; 90 minut, vmístnosti a v zoo)
    Povídání o kopytnících, jejich způsobu života i stavbě těla. Žáci si mohou prohlédnout rohy, parohy i kopyta. V areálu zoo si prohlédneme žirafy, zebry, lamy, tapíry a další druhy kopytníků
  • Kde se plazí plazi (1., 2. třída ZŠ; 90 minut, v místnosti)
    Program dětem hravou formou představí plazy, to jak vypadají, kde žijí a čím se živí. Během programu si děti vyrobí papírového hada. Do programu je zařazena ukázka živých plazů (hadi, ještěři).
  • Opičí se opice? (3., 4. třída ZŠ; 90 minut, v místnosti)
    O opicích, jejich životě, vzhledu a chování si budeme povídat, ukazovat jejich obrázky a nakonec si na ně i zahrajeme. S našimi opicemi se setkáme u expozice v areálu zoo.
  • Cesta kolem světa (3., 4. třída ZŠ; 90 minut, v místnosti)
    Mořeplavci se při svých cestách setkávali s neznámými věcmi. Při putování mezi jednotlivými kontinenty se děti seznámí s plodinami, zvířaty, ale i s rozdílnými jazyky nebo typy písma, na které mořeplavci narazili.
  • Voda kolem nás (3., 4. třída ZŠ; 90 minut, v místnosti a v zoo)
    Program věnovaný vodě na Zemi, demonstruje koloběh vody prostřednictvím simulační hry. Ukazuje způsob závislosti člověka i živočichů na vodě. Část programu probíhá v areálu zoo u výběhů vodních zvířat.
  • Mokřady (4. – 6. třída ZŠ; 90 minut, v zoo) KVĚTEN A ČERVEN
    Prouzkomáme mokřad u voliéry vodních ptáků, zkusíme si odlovit a prohlédnout jeho bezobratlé obyvatele. Zamyslíme se nad významem mokřadů pro biodiverzitu a zadržování vody v krajině.
  • Šelmy na vlastní oči (od 5. třídy ZŠ; 90 minut, v místnosti a v zoo)
    Po úvodním seznámení s řádem šelem se vydáme do areálu zoo, kde si u jednotlivých expozic prohlédneme šelmy, které zde chováme.
  • Zoo křížem krážem (od 5. třídy ZŠ; 90 minut, v zoo)
    Prohlídka zoo s průvodcem, zastávky s povídáním u vybraných expozic. Trasu je možné přizpůsobit dle požadavků a zaměření.
  • Letem PLAZÍM světem (5. – 7. třída ZŠ; 90 minut)
    Během programu představíme jednotlivé plazí řády, a doplníme vše ukázkou živých zástupců plazů a různých přírodnin. Součástí je i prohlídka nového Tropického pavilonu.
  • Zvířata v ohrožení (5. – 7. třída ZŠ; 120 minut, v místnosti)
    Putováním po kontinentech navštívíme přirozená prostředí ohrožených zvířat z celého světa. Co konkrétní druhy ohrožuje? Jakou roli v jejich ochraně hrají zoologické zahrady? Čeká nás práce s mapou, spolupráce ve skupině a tvorba společného plakátu.
  • Biomy (4.,5. třída ZŠ; 90 minut, v místnosti)
    Na konkrétních příkladech zvířecích druhů chovaných v Zoo Jihlava ukážeme variabilitu živočichů a schopnost přizpůsobení organismů k různým životním podmínkám.
  • Les žije – celoroční cyklus 3 výukových programů (3. – 5. třída ZŠ; délka 3x 90 minut + závěrečné setkání, v zoo) Nutné rezervovat do 10. září!
    Součástí programu jsou 3 výukové programy v zoo, 3 úkoly do školy (pracovní listy), možnost zapůjčení lesních batohů s pomůckami a doplňky k lesnímu tématu na úkoly ve škole, stavebnice ptačího krmítka a závěrečné setkání v zoo.

Základní školy – 2. stupeň

  • Šelmy na vlastní oči (od 5. třídy ZŠ; 90 minut, v místnosti a v zoo)
    Po úvodním seznámení s řádem šelem se vydáme do areálu zoo, kde si u jednotlivých expozic prohlédneme šelmy, které zde chováme.
  • Zoo křížem krážem (od 5. třídy ZŠ; 90 minut, v zoo)
    Prohlídka zoo s průvodcem, zastávky s povídáním u vybraných expozic. Trasu je možné přizpůsobit dle požadavků a zaměření.
  • Letem PLAZÍM světem (5. – 7. třída ZŠ; 90 minut, v místnosti a v zoo)
    Během programu představíme jednotlivé plazí řády, a doplníme vše ukázkou živých zástupců plazů a různých přírodnin. Součástí je i prohlídka nového Tropického pavilonu.
  • Zvířata v ohrožení (5. – 7. třída ZŠ; 120 minut, v místnosti)
    Putováním po kontinentech navštívíme přirozená prostředí ohrožených zvířat z celého světa. Co konkrétní druhy ohrožuje? Jakou roli v jejich ochraně hrají zoologické zahrady? Čeká nás práce s mapou, spolupráce ve skupině a tvorba společného plakátu.
  • Hmyzáci a jiné breberky (6., 7. třída ZŠ; 90 minut, v místnosti)
    Nahlédnutí do říše hmyzu a dalších bezobratlých. Podíváme se na jejich způsob života, stavbu těla i přizpůsobení k prostředí. Program je doplněn o ukázky živých zástupců měkkýšů, pavouků a hmyzu (švábi, pakobylky, brouci).
  • Ptačí svět (6., 7. třída ZŠ; 90 minut, v místnosti a v zoo)
    Program je zahájen v centru, kde se děti seznámí s životem ptáků a jejich zvláštnostmi. Děti budou pracovat ve skupinách s přírodninami (vejce, peří, lebky, zobáky,…) a mikroskopem. Při procházce po zoo se pak seznámíme s různými skupinami ptáků přímo u expozic.
  • Pochybné suvenýry aneb zločiny v divočině (6. – 8. třída ZŠ; 120 minut, v místnosti)
    V programu se prostřednictvím zážitkových aktivit a aktivizačních metod seznámíme s úmluvou CITES. Vysvětlíme si její význam pro obchod s ohroženými zvířaty a její dopad na náš běžný život. Dozvíme se, jaké nekalé praktiky využívají pytláci a pašeráci zvířat a jakou roli v obchodu se zvířaty hrají turisté. Společně budeme hledat možnosti, jak se chovat, abychom přispěli k zachování ohrožených druhů zvířat.
  • Prales na talíři (7. – 9. třída ZŠ; 120 minut, v místnosti)
    Účastníci programu poznají význam tropických deštných lesů. Uvědomí si problémy pralesních oblastí Indonésie, které jsou důsledkem zvýšené poptávky po palmovém oleji a zakládání plantáží palmy olejné. Zamyslí se nad možnostmi řešení tohoto globálního problému vzhledem ke svému spotřebitelskému způsobu života.
  • Život savců (8., 9. třída ZŠ; 90 minut, v místnosti a v zoo)
    Savci jsou nejpopulárnější mezi zvířaty – snad také proto, že mezi ně také patříme. Po úvodu v centru se vydáme na cestu po zoo a podíváme se na to, jak se savci stali tak mimořádně rozmanitými a úspěšnými.
  • Etologie aneb Chováme se jako zvířata? (8., 9. třída ZŠ; 90 minut, v místnosti a v zoo)
    Program se věnuje nauce o chování zvířat. Po seznámení se základními etologickými pojmy následuje vlastní pozorování u vybraných druhů zvířat.
  • Kopýtkem sem, kopýtkem tam (6. třída ZŠ; 90 minut, v místnosti a v zoo)
    Povídání o kopytnících, jejich způsobu života i stavbě těla. Žáci si mohou prohlédnout rohy, parohy i kopyta. V areálu zoo si prohlédneme žirafy, zebry, lamy, tapíry a další druhy.
  • Biomy (6. ,7. třída ZŠ; 90 minut, v místnosti)
    Na konkrétních příkladech zvířecích druhů chovaných v Zoo Jihlava ukážeme variabilitu živočichů a schopnost přizpůsobení organismů k různým životním podmínkám.

Střední školy

  • Zoo – Noemovy archy dnešní doby (90 minut, v místnosti a v zoo)
    V průběhu programu se studenti seznámí s funkcí a posláním dnešních moderních zoologických zahrad v ČR i ve světě. Důraz bude kladen také na vysvětlení spousty mýtů, které o zoologických zahradách panují. Chybět nebude ani vycházka po části zoo spojená s výkladem.
  • Biodiverzita – to jsme my (90 minut, v zoo)
    Pojďme se společně u vybraných expozic podívat na to, jak ovlivňujeme život zvířat naší každodenní činností. Můžeme něco udělat pro zachování biodiverzity na Zemi? Budeme hledat souvislosti i možná řešení.
  • Zoo křížem krážem (90 minut, v zoo)
    Prohlídka zoo s průvodcem, zastávky s povídáním u vybraných expozic. Trasu je možné přizpůsobit dle požadavků a zaměření.

Speciální skupiny handicapovaných dětí

  • Ne-viditelná zoo (pro děti se zrakovým postižením, délka 60 min)
    Projdeme expozici Africká savana a seznámíme se s jednotlivými zástupci našich chovaných zvířat, budeme mít možnost si osahat různé přírodniny i si vyzkoušet různé aktivity v roli některých živočichů.
  • Zoo na dotek (délka 60 min)
    Během programu si při povídání o zvířatech osaháme, prohlédneme i očicháme různé přírodní materiály (krunýř, kůže zvířat, ptačí vejce a peří) a seznámíme se s živými zvířaty.

Pokud budete mít zájem o řešení pracovních listů, napište na e-mail jarosova@zoojihlava.cz a elektronicky vám je zašleme.