Expozice Stará polenská škola Polná

Ojedinělá výstava školní třídy z roku 1866 v Polné na Jihlavsku nabízí kabinet učebních pomůcek, černou kuchyni, byt učitele nebo dvouhlavé tele.

Kontakt

Poděbradova 77
58813 Polná
region Jihlava
49.487213, 15.717372Mapa
Poznámka:

děti, studenti - 50 Kč/osoba, sleva na skupinu 10 a více osob

Původní výstava s názvem Stará škola se otevřela pro návštěvníky už v roce 1900 a neustále byla doplňována o další exponáty. V šedesátých letech byla zapůjčena do Prahy a po čtyřech letech se vrátila do Polné, ale tentokrát do zrekonstruovaného domů v Poděbradově ulici.

V památkově chráněné budově s barokním štítem se nachází expozice dokumentující historii školství od 18. století do konce 19. století. Kompletní vybavení školní třídy pochází z roku 1866, kromě historického mobiliáře jsou vystaveny psací potřeby a učební pomůcky. Nahlédnout lze do přírodovědného kabinetu a bytu učitele. Nejznámějším exponátem je dvouhlavé tele.

Kromě klasických prohlídek jednotlivých tras, nabízíme školám také tématické přednášky. Ty probíhají v prostorách Městského muzea Polná (v expozicích, nebo depozitářích). Mimo turistickou sezónu je třeba počítat s nižší teplotou v expozicích původního hradu a Staré školy (jedná se o prostory bez vytápění).
K dispozici jsou také výukové programy pro I. a II. stupeň ZŠ. U některých přednášek je možné využít pracovní listy.