Zámek Žďár nad Sázavou

Velký komplex zámku a kláštera má nezaměnitelný Santiniho otisk. V dnešní podobě tu najdete historii skloubenou s moderním pojetím expozice.

Kontakt

49.583729, 15.936971Mapa

Živá historie a opravdovost
Zámek Žďár nad Sázavou, bývalý cisterciácký klášter ze 13. století, je místem, které je téměř 800 let živé. Co to vlastně znamená? Zámek se všemi svými atraktivitami a programy není pouhým skanzenem, ve kterém jsou vystavovány historické exponáty. Už téměř 800 let žije kontinuálně svým bohatým životem. Při procházce rozlehlým areálem, který historicky souvisí se Zelenou horou (památka UNESCO), objeví návštěvníci mnoho dokonalých architektonických skvostů od Jana Blažeje Santiniho, rozsáhlou nástropní barokní fresku, která nikdy nemusela být restaurována, Baziliku Nanebevzetí Panny Marie a sv. Mikuláše (bazilika minor s druhou největší chrámovou lodí na Moravě) a další perly. Potkat však mohou také děti ze zámecké školy, která tu má více než 300letou tradici, členy hasičského sboru založeného v roce 1886, lesníky a rybáře z místní firmy KINSKÝ Žďár, a.s., umělce z celého světa, kteří zde v průběhu roku tvoří při uměleckých rezidencích, žďárské maminky na procházce s kočárky, pejskaře se svými čtyřnohými miláčky nebo poutníky na Santiniho Zelenou horu.

Pokud tedy rodiče chtějí svým dětem dopřát výlet do historického místa, ze kterého je na první pohled cítit jeho neumělá, nekomerční atmosféra a opravdovost, jsme tou správnou volbou!

Zážitky a prohlídkové trasy

  • Komentované prohlídky s průvodcem. 
  • Muzeum nové generace – interaktivní výstava s audioprůvodcem
  • Galerie Kinských – výstava mapující historii rodu Kinských
  • Chytrá ruka – kurzy na zámku pod vedením mistrů řemesla pro děti i dospělé
  • Kulturní akce – sezónní a tématické akce a festivaly zaměřené na rodiny s dětmi
  • Obchůdek s regionálními produkty
  • Naučné stezky kolem areálu zámku- informace poskytne TIC zámku.

Foto: archiv Vysočina Tourism, Chris Borg