Pojmannova stezka

V roce 2005 žáci ZŠ Polná v rámci projektových dnů doplnili stezku z počátku 20. století malými cedulkami o ekosystémech.

Kontakt

58813 Polná
region Jihlava
Poznámka:

Délka: 5 km

Na vzniku trasy Borským údolím v Polné v letech 1909 až 1912 měli největší zásluhu starosta a továrník Václav Pojmann (1849–1925), který projekt financoval, a muzejník Břetislav Rérych (1872–1936), který cestu projektoval, propagoval a spolu se členy okrašlovacího spolku Viktorin a za podpory města Polná vybudoval.

Vycházková trasa vede z historického centra města ulicí Pod Kalvárií k Borskému rybníku, pak kolem bývalého Štohanzlova mlýna a dále půvabnými přírodními místy – lesním porostem po břehu rybníka Kukle a Obecním lesem zpět do Polné. Je značena žlutou turistickou značkou.

Na Pojmanově stezce se nachází několik odpočinkových míst a zastavení. Předně je to zastřešené posezení v místě U Borovice, nejlépe situovaným místem je tzv. Doubravník nad Borským údolím poblíž chobotu rybníka Kukle. Další zastřešené posezení je pod hrází Kukle. Stezka je od jara do podzimu udržovaná a je velmi dobře schůdná.
Správce stezky: Klub Za historickou Polnou

Foto: archiv Vysočina Tourism