Stálá expozice letiště Náměšť nad Oslavou

Historické letouny anebo unikátní letecké artefakty. To všechno nabízí speciální výstava na letišti u Náměšti nad Oslavou.

Kontakt

Vojenský útvar 2427
67571 Náměšť nad Oslavou
region Třebíč
49.166206, 16.124384Mapa

Od května v roce 2016 se otevřela na letišti v Náměšti nad Oslavou stálá expozice, která seznamuje s různorodou činností letecké základy, historií letiště i jeho bývalých a současných příslušníků. Dominují jí hlavně vystavená letadla a další exponáty letecké techniky. Na textových panelech si každý může přečíst historii českého vrtulníkového letectva. K neopominutelné části patří prezentace současné 22. základny vrtulníkového letectva, včetně významných činností, které základna plní v rámci ozbrojených sil české armády.

Venkovní část expozice tvoří proudové letouny spjaté s letištěm v Náměšti. Za připomenutí určitě stojí především vystavený MiG-15 reprezentující vůbec první letouny, které se na letišti dne 14. ledna 1960 objevily. Vrtulníkové letectvo pak zastupují exponáty typu Mi-2 či slavný Mi-24 v tygří kamufláži, za niž čeští piloti získali první cenu při setkání tygřích letek NATO Tiger Meet v roce 2004.

Expozice je přístupna pouze organizovaným skupinám, které si domluví požadovaný termín. Jednotlivci ji mohou vidět například na Dni otevřených dveří.

Foto: www.vhu.cz