3D archeopark v Mstěnicích

Dnes už tam jsou pouze kamenné základy, ale ve středověku tady stávala vesnice s tvrzí, vodním příkopem, padacím mostem, dvorem, stájemi, kolnami i kovárnou. Projekt studentů bakalářského studia archeologie Masarykovy univerzity v Brně – virtuální archeopark vám na vlastní kůži ukáže, jak zaniklá středověká ves vypadala.

Kontakt

Hrotovice 2
67555 Hrotovice
region Třebíč
49.108692, 16.056864Mapa

Nástroje rozšířené (augmented) reality tady vytvořily zajímavý turistický cíl. Představují archeologický výzkum pomocí 3D modelů domů středověké vesnice společně s jejich zázemím. Modely je možné prohlížet v reálném čase a na reálné archeologické lokalitě.

3D archeopark funguje na bázi aplikace pro chytré telefony s operačním systémem android. Aplikace se stane vaším průvodcem a rozšíří prožitky z návštěvy této významné archeologické lokality pomocí 3D rekonstrukcí, mapy i fotografií. Ke stažení stačí načíst QR kód z tabulí na místě. Potom už stačí jít v numerické posloupnosti po jednotlivých panelech, které najdete na mapě přímo v aplikaci.

Právě Mstěnice nedaleko Hrotovic na Třebíčsku jsou důležitou lokalitou, která se významně přispěla k poznání středověkých vesnic.