Zámek Světlá nad Sázavou

Expozice historického evropského skla se nachází v autentickém prostředí barokního křídla zámku a představuje návštěvníkům vzácný soubor skleněných předmětů pocházejících ze sbírky Uměleckoprůmyslového muzea Praha (UPM).

Kontakt

Zámecká 1
58291 Světlá nad Sázavou
region Havlíčkův Brod
49.667530, 15.407324Mapa
Období: léto

Základní kolekce čítá téměř 1100 předmětů vyrobených v období od baroka do počátku 20.století. Jedná se o unikátní soubor evropského skla, který nikdy nebyl vystaven v takovém rozsahu a kvalitě. Expozice je obohacena i sklářskými výtvory francouzské, německé a italské produkce a hlavně mnoha zajímavými díly českých a světelských sklářů. V expozici se nachází nejen luxusní dekorativní předměty, ale také skleněné předměty „pro všední i slavnostní den" jako jsou historické kojenecké lahve, mucholapky či flakony pro luxusní parfémy. Návštěvníci se mohou těšit na mimořádně cenné a krásné exponáty, které jsou důkazem mistrovského umění sklářů napříč časem.

Další prohlídkový okruh nabízí expozici historických hodin, barokních obrazů a soch. Dětem i jejich rodičům jsou určeny zážitková expozice hraček Dětské království, pohádkový interaktivní okruh Na Sázavě či únikové hry na téma starořeckých bájí.

Za vidění stojí upravený zámecký anglický park s kaskádou rybníků. Po prohlídce si můžete odpočinout v útulné kavárně nebo se ubytovat v luxusních zámeckých apartmá.

Ve Světlé nad Sázavou by turisté neměli minout ani středověké podzemí, židovský hřbitov, Turecký pavilon, kostel sv. Václava nebo galerii Na Půdě. Zajímavá je jistě i prohlídka některé z mnoha skláren.

Otevírací doba:

duben a květen: sobota, neděle: 10:00 - 17:00
červen a září:
sobota, neděle: 10:00 –17:00
červenec a srpen: úterý – neděle: 10:00 – 17:00
mimo sezónu v pracovní dny na objednávku

Nebyla nalezena žádna položka.