Bůh dal na hoře Sinaj židovskému lidu Desatero přikázání a Tóru (zákon), kde jsou obsaženy všechny základní povinnosti. Jednou ze základních každodenních povinností věřícího Žida je modlitba – individuální nebo společná komunikace s Bohem prostřednictvím proseb, žádostí, vyznání hříchů, dí­kuvzdání nebo meditace.

Období: léto

 Řád židovských bohoslužeb je pevně vymezen střídáním dne a noci, šesti všedních dní týdne se sedmým dnem odpočinku (šabat) a svátky. Podle hebrejského kalendáře trvá den od soumraku do soumraku a ve všední den ukládá věřícímu povinnost tří hlavních modliteb: večerní, ranní a odpolední. Při Šabatu je zakázána většina prací a během bohoslužeb se předčítá z TóryVěřící se při konání bohoslužeb vždy obrací k Jeruzalému. Židov­ská bohoslužba vrcholí osobní tichou modlitbou zakončenou prosbou za mír – hebrejsky „šalom“. V bohoslužbě se několikrát opakuje modlitba za zemřelé „kadiš“. Při tradičních bohoslužbách se muži modlí odděleně od žen, které mají zvláštní modlitebnu většinou na galerii. 

Při modlitbách a požehnáních musí mít muži pokrytou hlavu. Totéž platí při ná­vštěvě posvátných míst – synagog a hřbitovů. Muži nosí klobouky nebo čepice, často však pokrývku hlavy nahrazuje čepička zvaná „kipa“ či „jarmulka“. U žen není tato povin­nost tak přísně vyžadována, obvykle však ženy mají při bohoslužbě na hlavách šátek.

Nebyla nalezena žádna položka.