Rozhledna Rosička Sázava

Už dříve na vrcholu kopce Rosička nedaleko obce Sázava stával maják nebo rozhledna. Dokonce se tam pořádaly výlety a taneční zábavy.

Kontakt

Obec Sázava
Rosička
59211 Velká Losenice
region Žďár nad Sázavou
CZ00374466
49.538570, 15.842592Mapa
Volné pokoje
Období: léto, zima

Rozhledna Rosička byla na začátku milénia postavena v rámci výstavby telekomunikačního stožáru pro Český Mobil blízko obce Sázava u Žďáru nad Sázavou na vrcholu kopce Rosička, který je ve výšce 645 metrů nad mořem.
Kdysi zde stával maják, který byl kvůli silné korozi za války zlikvidován. Poté zde dočasně byla dřevěná rozhledna. Dnešní přístupná věž je vysoká 42 metrů, přičemž vyhlídkový ochoz se nachází ve výšce 24 metrů. Stožár by měl odolat větru o síle 200 kilometrů v hodině. Návštěvníci musí zdolat 140 schodů. Okolo rozhledny vede dálková cyklistická trasa a cesta k rozhledně je značena i pro pěší turisty.

Na Rosičském kopci se ještě za starých časů dřevěné rozhledny pořádaly výlety a taneční zábavy. Dokonce tady vznikla i jedna lidová písnička: Na Rosičském kopci chcípla kobyla, Nížkováci pojďte bude hostina. A Nížkováci přišli a kobylu snědli i s kostma.

Foto: archiv Vysočina Tourism, virtuální prohlídka, m - ARK

Otevírací doba:

volně přístupná

Videogalerie