Hrad Roštejn

Pozdně gotický hrad se zvedá na skalnatém vrchu ve výšce 677 m.n.m v romantické krajině Javořických vrchů u vsi Doupě. Vybudován byl pány z Hradce v první polovině 14. století. Jeho název odpovídá erbu rodiny, zlaté pětilisté růži – původní označení hradu bylo německé Rosenstein (růžový kámen), později Roštýn. 

Kontakt

Muzeum Vysočiny Jihlava
Doupě 1
58856 Telč
region Jihlava
49.251965, 15.426122Mapa
Volné pokoje
Období: léto

V 70. letech 16. století nechal hrad přestavět Zachariáš z Hradce v duchu renesance na lovecký hrádek obklopený rozlehlou oborou. Dalšími majiteli byli Slavatové z Chlumu a Košumberka, Lichtenštejnové z Kastelkornu a Podstatští z Lichtenštejna. Dnes je hrad majetkem Kraje Vysočina a je ve správě Muzea Vysočiny Jihlava p. o.

V roce 1915 hrad vyhořel. Zásadní opravy začaly až v roce 1958. Část hradu byla pro veřejnost otevřena v roce 1969. Po dalších opravách byly ostatní interiéry na dnešní trase zpřístupněny v roce 1982. Dnes jsou zde vystaveny sbírky z fondu Muzea Vysočiny v Jihlavě.

Nové expozice nadchnou děti i dospělé

Nová expozice trasy B (nově zpřístupněna v roce 2018) hravou formou představuje les, myslivost a přírodu. Během prohlídky návštěvník zavítá do nočního lesa, před jeho očima ožijí stopy zvířat na podlaze a zažije také setkání například s jelenem nebo netopýrem, může si prolézt mraveništěm nebo vyzkoušet lovy beze zbraní a další prvky, které jsou ve velké míře interaktivní. Nudit se nebude ani v botanickém sále, kde si může otestovat své znalosti flóry, přečíst si o rostlinách vyobrazených na stěnách nebo si odpočinout a nasát atmosféru rozkvetlé louky. Dětem bude průvodcem liška, která má pro ně na panelech připravené zajímavé úkoly a na závěr je pozve do své lesní herny, kde si návštěvník ověří získané znalosti zábavnou formou.

Tradiční trasa A (nově zpřístupněna v roce 2019) symbolicky odvypráví příběh hradu v lesích.  Zavede návštěvníka do jednotlivých období loveckého sídla, a to od jeho nejstarší historie až po začátek 20. století, kdy hrad zasáhl ničivý požár. Prohlídka kombinuje klasické přiblížení příběhu hradu formou výkladu průvodce a netradiční expoziční prvky. Návštěvník může v hodovní síni usednout k prostřenému stolu a díky videoprojekci před ním ožije hradní hostina. Podobným způsobem je přiblížena i stavební proměna sídla od původního gotického opevnění až po jeho současnou podobu. Digitální formou může návštěvník zhlédnout výmalbu erbovního sálu a doplněnou fresku koně v pracovně nadlesního.

Samostatným okruhem je prohlídka sedmiboké věže. V jednotlivých patrech jsou umístěny sbírkové předměty a panely vztahující se k historii objektu. Volně přístupná je lovecká kaple Sv. Eustacha.

Prohlídkové okruhy

  • Trasa A - Historický okruh "Lovecké sídlo v proměnách dějin" (s průvodcem)
  • Trasa B – Interaktivní okruh "Příroda, lovectví a myslivost" (bez průvodce)
  • Věž – Výstup na věž s miniexpozicí o historii hradu, výhled do krajiny Jihlavských vrhů.
  • Kaple sv. Eustacha  - volně přístupná

Bezbariérové je pouze nádvoří a prostory přístupné přímo z něj např. expozice "černé kuchyně" v prostoru pokladny. Hrad disponuje bezbariérovým sociálním zařízením.

Foto: archiv Kraje Vysočina, archiv Vysočina Tourism, Vladimír Kunc, Libor Blažek

Vybavení

  • Bezbariérový přístup

Otevírací doba:

duben: 27., 28. 4. a 30. 4. 10:00 - 12:00 13:00 - 17:00

červen, červenec, srpen: mimo pondělí: 9:00 – 18:00

květen, září: mimo pondělí: 10:00 – 17:00
říjen: sobota, neděle, svátky: 10:00 – 17:00

 

Videogalerie