Ferraty ve Víru

Při vytváření údolí Víru zanechala řeka Svratka na okolních svazích skalní útesy, které jsou od roku 2003 využívány místními horolezci.

Kontakt

Údolí Sportu z. s.
Vír 283
59266 Vír
region Žďár nad Sázavou
22756892
49.559532, 16.310402Mapa
Volné pokoje
Období: léto, zima

Nejvíce stěn se nachází v úseku od přehradní hráze vodního díla Vír zhruba 0,5 kilometru směrem po proudu až k mostu přes Svratku. Skály nalezneme na obou březích. Na levém břehu přímo pod hrází jsou Jezerní a Vodácká stěna. První z nich je velmi populární díky via ferratě z roku 2015, a také pro množství sportovních lezeckých cest vhodných pro začátečníky. Vodácká stěna nazvaná podle přilehlého kajakářského kanálu leží pár metrů blíž směrem do obce a v současnosti je připravována pro skalní lezení.  Na pravém břehu níže po proudu nalezneme centrum vírského horolezectví.

Dvě skály Velká a Malá věž jsou využívány pro letní i zimní (ledové) lezení, na Velkou věž stoupá další via ferrata a pod ní se nachází horolezecká chata Krabička s půjčovnou vybavení a občerstvením. U chaty také začíná okruh Via ferrata Vír, který obsahuje ferratu Ledové stěny, Horní vyhlídky i Jezerní stěny. Horní vyhlídka byla dostavěna v roce 2020 a nabízí jedinečný výhled na vírskou přehradu. Více informací naleznete na stránkách spolku Ledové stěny Vír, který pro Vás veškeré lezení ve Víru připravil a nadále o jeho rozvoj pečuje.    

Foto: Tomáš Koutský, Údolí sportu