Chaloupka na dobrém konci

Přírodní  permakulturní zahrada, která je domovem pro mnoho rostlinných i živočišných druhů, žijících ve vzájemném souznění.

Kontakt

49.679348, 15.197732Mapa
Volné pokoje
Období: léto

Zahrada sousedí s polem, loukou a lesem. Vymezení pozemku stromy, keři a bylinami v přirozených polykulturách.

Prvky, které se tu nachází: lesní zákoutí, kde pěstujeme hájové byliny a houby, jezírko s jedlými rostlinami a navazující suchou skalkou, která plní funkci mj. vyvýšného záhonu a sluneční past.

Záhony jako tvarové zářiče pro polykulturní pěstování zeleniny, zamulčované pro bezorebné pěstování a vyvýšené různých tvarů a materiálů. Jedlý trávník a kvetoucí louka s mnoha druhy pro nás i pro včely.

Kompozice zahrady: Kolem obytného zázemí, které je ekologicky šetrné a využívá převážně energii z místních zdrojů se nachází jedlý trávník s bylinami a jedlými druhy do salátů.

Dále od domu je vrboviště, venkovní sauna a záhony pro pěstování zeleniny – obklopené ovocným sadem – zde jsou i některé staré odrůdy, moruše černá, fíky, kaki, různé druhy dřínů. V zadní části je ořechový háj (jedlé kaštany, pekanové ořechy, lísky, … ) a včelnice.

Zdroj informací a fotografií: www.dozahrad.cz, výstup přeshraničního projektu programu INTERREG V-A Rakousko-Česká republika GrünRaum. Jeho cílem je využít vzrůstajícího zájmu o zahradní turismus a využít velký potencionál přírodního a kulturního bohatství zahrad a dalších zelených prostor na jižní Moravě, Vysočině a v Dolním Rakousku.