Zámecký park ve Světlé nad Sázavou

Zámecký areál Světlá nad Sázavou se nachází 17 km od Havlíčkova Brodu. Mezi jeho nejvýznamnější pamětihodnosti patří také anglický upravený park, který obklopuje zámek.

Kontakt

město Světlá nad Sázavou
58291 Světlá nad Sázavou
region Havlíčkův Brod
49.665966, 15.410749Mapa
Volné pokoje
Období: léto

Park byl založen v době rozsáhlých stavebních a rekonstrukčních prací v roce 1871 hrabětem Františkem Josefem Salm-Reifferscheidtem. Podle trendů tehdejší doby ho nechal obohatit o množství tzv. romantických staveb, které se více nebo méně zachovaly do dnešní doby – altánky, kamenná schodiště a lavičky, ocelový klenutý Čertův most nad kamenitou strží pod přelivem Horního rybníka, ale také alpinum, kamenné přepady, tůňky s lekníny a několik lávek.

Po roce 1989 nebyly restituční nároky potomků posledních majitelů Morawetzu uznány a park do roku 1998 prakticky neměl vlastníka. Tehdy ho získalo město a o rok později se revitalizace parku stala prioritou městského rozpočtu, část oprav hradil Státní fond životního prostředí.  

V roce 1999 byla obnovena odvodňovací síť a cesty, byly instalovány nové lavičky a odpadkové koše. Nejrozsáhlejší rekonstrukcí prošly oba zámecké rybníky. Dále byly opraveny oba mostky (tzv. Čertův a Andělský mostek) nad nově zbudovanými přepady obou rybníků a v neposlední řadě byl zrekonstruován Růžový altánek na ostrůvku Dolního rybníka.

V roce 2013 zámek a část parku koupila firma Zámek Světla s. r. o., která památku otevřela veřejnosti v roce 2014 (4 x zámecké expozice, kavárna, show-room) a vybudovala u vstupu do parku cyklo–odpočinkové místo. Majitele zámku spolu s městem park udržují pro návštěvníky z řad místních i návštěvníků z široko daleka.

Zdroj informací a fotografií: www.dozahrad.cz, výstup přeshraničního projektu programu INTERREG V-A Rakousko-Česká republika GrünRaum. Jeho cílem je využít vzrůstajícího zájmu o zahradní turismus a využít velký potencionál přírodního a kulturního bohatství zahrad a dalších zelených prostor na jižní Moravě, Vysočině a v Dolním Rakousku.