Kostel sv. Víta Jemnice

Jako součástí bývalého františkánského kláštera postavili gotický kostel sv. Víta v Jemnici. Hned vedle pak stojí památná Kapistránská lípa.

Kontakt

Turistické informační centrum Jemnice
Husova 2
67531 Jemnice
region Třebíč
49.020477, 15.579554Mapa
Volné pokoje
Období: léto

Představitelem gotické architektury v Jemnici je kostel sv. Víta ve východní části města. Dříve byl spojený s františkánským klášterem z roku 1455, ze kterého se dochovaly už jen podzemní chodby. Založení kláštera je spojené s mnichem Janem Kapistránem, který byl do Čech vyslán, aby odvrátil lid od kalicha.

Františkáni budovu opustili v roce 1560 a jejich návrat v roce 1673 skončil přesunem do Dačic. Ve vedlejším kostele se také pohřbívalo. Nejcennější je náhrobek Puty z Lichtenburku, který zemřel v září 1492. Tento náhrobní kámen je z růžového mramoru a je zasazen do zdi. Ačkoliv klášter zchátral, kostel byl upraven, avšak za vlády Josefa II. ho zrušili a prodali v dražbě. Majitelka ho pak prodala městu. Před miléniem byl kostel dokonce vykraden a poničen. Při restauraci v roce 2011 objevili nástěnné malby z roku 1770.

V blízkosti kostela se nachází památný strom lípa. Datum jejího vysazení není známý a kolují o tom tři pověsti. Mohlo to být ve 14., 15., nebo 17. století. V roce 1675 totiž tamější klášter nadobro po posledním návratu opouštěli františkáni a prý ji zasadili do země korunou.