Kostel sv. Jana Křtitele Velká Bíteš

Celý komplex kostelní tvrze ve Velké Bíteši je ojedinělou stavební památkou. Unikátním inventářem jsou čtyři původní zvony, z nichž jeden velký je opředen pověstmi.

Kontakt

Římskokatolická farnost Velká Bíteš
Kostelní 71
59501 Velká Bíteš
region Žďár nad Sázavou
49.290821, 16.225695Mapa
Volné pokoje
Období: léto

První zmínka o kostele sv. Jana Křtitele ve Velké Bíteši je i první písemnou zmínkou o městě samotném. Kostel s farou a poplužním dvorem vznikl ve 12. století. O sto let později začala stavba románského kamenného kostela. Postupem času se rozšiřovala, takže zahrnuje presbyteriální část, sakristii, lodní část a velkou věž. Kamennou hradbu dostal kostel kvůli dokonalejší ochraně. V nejvyšším patře kostelní věže sídlil 250 let až do roku 1762 hlídač, tedy toto obydlí zničil požár. Chrám je převážně vrcholně gotický a další stavební úpravy následovaly. Jde o jeden z mála dvojlodních kostelů v České republice, hlavní oltář je v novogotickém stylu.

Bítešský kostel má pět zvonů. Na kostelní věži se nachází také Polední, kterým se zvonilo proti mračnům. Váží šest set kilo a odlili ho kolem roku 1500. Dalšími zvony jsou Maria, Kříž, Velký zvon a Umíráček. Pověst o Velkém zvonu říká, že byl slyšet až do Brna, za což ho chtěli radní odkoupit. Když krajem táhli Turci, místní naplnili zvon kaší a zakopali do země. Po letech se páslo na místě stádo sviní, až jedna z nich zvon vyhrabala, takže ho opět mohli zavěsit.

Foto: město Velká Bíteš

Otevírací doba:

Prohlídku kostela lze absolvovat například o hodové sobotě a neděli.