Karlovo náměstí Třebíč

Jedno z největších českých náměstí se nachází na Vysočině v okresním městě Třebíč. Jeho rozloha je větší než dva hektary. Dnešní podobu dostalo na konci 18. století.

Kontakt

Městské kulturní středisko Třebíč
Karlovo náměstí 47
67401 Třebíč 1
region Třebíč
49.216095, 15.879661Mapa
Volné pokoje
Období: léto, zima

Poprvé se centrální náměstí v Třebíči zvané Rynek objevilo v druhé polovině 13. století. Tehdy to bylo rozsáhlé tržiště, které uzavíraly městské brány. Dříve stávaly na náměstí také tři kašny – sv. Floriána, Šebestiána a Václava. Po jejich zrušení byly sochy z nich rozmístěny po Třebíči. Vnitřní město i náměstí bylo častokrát zasaženo požáry, na začátku 19. století shořelo dvě stě domů včetně radnice, školy, fary i kostela. Rynek se jmenuje Karlovo náměstí od roku 1903, předtím byl uváděn jako náměstí císaře Karla IV., za komunismu zase jako Gottwaldovo náměstí.

Uprostřed náměstí se nachází sousoší sv. Cyrila a Metoděje, které měl původně vytvořit Václav Myslbek, nakonec jej vytvořil v roce 1885 sochař Šimek. Známý je Grand Hotel Třebíč, který byl upravený v roce 1877 třebíčskými Němci jako hostinec králů českých a císařů římských. Národní dům je zase spojený s dobou českého národního obrození, na který se sbíraly peníze i cihly. Zajímavá je také funkcionalistická stavba Fuchsovy spořitelny. Náročnou výzdobu potom mají starý Malovaný dům, Černý dům z roku 1619 nebo Dům č. 19 s listovými sgrafity. Na náměstí stály i masné krámy, které ustoupily na konci 19. století nové ulici. To samé se stalo i se třemi branami. Ve vrchní části náměstí se dnes parkuje a v západní části se konají slavnosti, jarmarky a další akce.

Celé náměstí aktuálně prochází rekonstrukcí a slavnostně bude otevřené 16. - 18. 9. 2022.

Foto: MKS Třebíč

Videogalerie