Barokní most Náměšť nad Oslavou

nejstarším zachovaným kamenným mostům v České republice patří barokní most přes řeku Oslavu v Náměšti nad Oslavou. Má sochařskou výzdobu jako Karlův most.

Kontakt

Informační centrum Náměšť nad Oslavou
Masarykovo náměstí 100
67571 Náměšť nad Oslavou
region Třebíč
49.206810, 16.159058Mapa
Volné pokoje
Období: léto, zima

V roce 1737 nechal hrabě Václav Adrian z Enckevoirtu vystavět most v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku, který spojoval větší část města s renesančním zámkem. Most je vystavěný z kamene a z cihel a omítnutý. Je dlouhý 62 metrů a má sedm eliptických oblouků. Rozpětí toho největšího je deset metrů. Na zábradlí je umístěna dvacítka kamenných soch proti sobě.
Nad pilíři je jich šestnáct a dalších čtyři jsou v předmostí. Jsou vyrobeny z jednoho kusu kameny a vysoké kolem dvou metrů. Na začátku most chrání dvojice archandělů, dále je tam osm dvojic světců. Část soch zhotovil Josef Winterhalter a další byly postaveny z jeho modelů. Někdy se kvůli sochařské výzdobě říká baroknímu most malý moravský Karlův.

Za druhé světové války sochy místní obyvatelé ukryli před okupanty. Těsně před posledním dnem války dokonce most s nasazením života odminovali. Protože se ale most stal hlavním tahem, dostávala jeho konstrukce zabrat, ale ustála i povodeň v polovině osmdesátých let. Nakonec byla doprava svedena po novém mostě a začalo se s rekonstrukcí, která skončila po revoluci.

Foto: m-ark

Otevírací doba:

Barokní most přes řeku Oslavu dal postavit majitel náměšťského panství hrabě Václav Adrian z Enkenvoirtu v roce 1737 na místě původního mostu, strženého povodní v roce 1706.

Stavbu dokončili další majitelé panstvi Kufštejnové. Ti v roce 1744 nechali most osadit kolekcí 20 barokních soch, které umocňují jedinečnost této stavby.

Videogalerie