Telčský dům

V historickém sklepení Telčského domu se seznámíte s místními pověstmi a příběhy v podobě pohádkových výjevů a keramických figurek. V patře si s dětmi zadovádíte v barevné herně s domečky a objevíte svět vláčků. Expozicemi vás provede skřítek Telčák.

Kontakt

Telčský dům
Náměstí Zachariáše z Hradce 31
58856 Telč
region Jihlava
49.183441, 15.454376Mapa
Volné pokoje
Období: léto, zima

Jako v pohádce

Na rohu náměstí Zachariáše z Hradce v Telči se nachází jeden z měšťanských domů, který nabízí zajímavé výstavy určené především malým výletníkům. Děti se tu ocitnou ve světě legend a příběhů, které osobitým způsobem ztvárnila Anna Hanzlová st. a další umělci.

V monumentálním sklepení domu pocházejícího z románského období, najdete mnoho krásných keramických postav. Ty ztvárňují různé legendy, pohádky a historické okamžiky. Potkáte tu starého vodníka, draka, čerta, skřítky nebo Julinku, děvčátko z telčských pověstí. Dvířky v přilehlém klenutém sklepení lze nahlédnout do dalších zákoutí telčského podzemí.

Za vláčky a autíčky

V prvním patře na vás čeká velký model nádražního městečka z keramiky, výstava vláčků a autíček s několika menšími modely železnic a závodní autodráha. Prohlédnout si můžete i domek skřítka Telčáka, který provází návštěvníky celým domem. V patře děti potěší barevná herna s hlavolamy a velkými měšťanskými domečky určenými na hraní. 

Při procházení Telčským domem narazíte také na mnoho informací o historii a seznámíte se s průběhem rekonstrukce domu i s předměty, které byly v domě objeveny. Líbit se vám bude v půvabném obchůdku se suvenýry, kde si nějakou tu keramickou postavičku můžete koupit domů na památku.

Foto: archiv Vysočina Tourism, facebook.com/telcskydum

Otevírací doba:

duben, květen, červen: pondělí – neděle: 10:00 – 17:00

červenec, srpen: pondělí – sobota: 9:00 – 19:00, neděle: 10:00 – 19:00

září, říjen: pondělí – neděle: 10:00 – 17:00

listopad: sobota, neděle, svátky: 10:00 – 17:00