Alternátor Třebíč

Momentálně v rekonstrukci. Předpokládáné otevření květen 2024.

Ekotechnické centrum Alternátor v Třebíči je jediné science centrum na Vysočině. Sídlí v areálu bývalé Baťovy továrny a kromě expozic věnovaných zejména vědě a technice tu uvidíte například unikátní obří model planety Země, na který lze promítat různá videa!

Kontakt

TTS Třebíč
Tomáše Bati 1083
67401 Třebíč 1
region Třebíč
49.207199, 15.861770Mapa
Volné pokoje
Období: léto

Dotýkání se exponátů? Přísně přikázáno!

Vydejte se pro nové a zajímavé informace, dotkněte se všech exponátů a vyzkoušejte různé experimenty. V třebíčském Alternátoru zjistíte, kde se v zásuvkách bere elektřina a jak probíhala elektrifikace českých zemí. Objevíte tajemství páry a seznámíte se s historií obuvnictví. Část expozice je zaměřena na výrobu tepelné energie a lesní hospodářství.

Skutečným unikátem je Science of Sphere neboli Věda na kouli. Jde o velký model zeměkoule, na který lze pomocí projektorů promítnout více než 800 vzdělávacích programů. Děti se tak seznámí s geografií, hvězdnou oblohou, planetami Sluneční soustavy, počasím, mořskými proudy a stovkami dalších témat. Vypadá to, že koule se vznáší v prostoru, ale ve skutečnosti je zavěšena na tenkých ocelových lanech.

Alternátor dostane nový kabát 

Pozor, od dubna do prosince 2023 je Alternátor uzavřen. Probíhá v něm totiž rekonstrukce, na jejímž konci bude připraveno spoustu nových expozic. Návštěvníkům se dveře tohoto ekotechnického centra nově otevřou v lednu 2024. Spuštěny budou také nové webové stránky. 

Foto: Jakub Mertl, archiv Alternátor Třebíč