Dešov a Dašovský mlýn

Vesnická památková zóna v malé vesničce Dešov chrání celkem 11 domů. Jeďte prozkoumat lidové stavitelství plné barevných fasád a barokních štítů.

Kontakt

Turistické informační centrum
náměstí Míru 25
67601 Moravské Budějovice 1
region Třebíč
48.985622, 15.701409Mapa
Volné pokoje
Období: léto

Necelou půlhodinu odsud pak najdete muzeum mlynářství a venkovského života v Dašovském mlýně. Mlýn s původními barokními sloupy má celkem čtyři patra a chrání tisíce původních exponátů. Doporučujeme například expozici lnu, knoflíkářství a zachovalou dobovou lékárnu.

Poblíž Dašovského mlýna je i Mařenka, nejvyšší hora Třebíčska se stejnojmennou 30 metrů vysokou rozhlednou. Kam až vaše oko dohlédne po zdolání 156 schodů? Výhledy jsou krásné, a to na Javořici, Křemešník, Železné hory a Devět skal, Drahanskou vrchovinu, Třebíč, jadernou elektrárnu Dukovany, Pálavu s Děvínem, Českou Kanadu, Novohradské hory, Malé Karpaty, a dokonce i vrcholky Alp.

K Mařence vede naučná stezka z Dašova a jde souběžně s modře značenou turistickou trasou a cyklotrasou. Zhruba 4 km dlouhá trasa je vhodná i pro rodiče s kočárky a menší děti, kterým můžete po cestě vyprávět o loupežnici Mařence.

Foto: Martin Dolinský