Muzeum Tesla

Muzeum Tesla je nestátní nezisková expozice zřízená Historickým radioklubem československým se sídlem v Třešti. Muzeum Tesla vzniká postupně již od roku 1995 a v současné době je podle našich zdrojů největší sbírkou exponátů s podným zaměřením v Evropě.

Kontakt

Historický radioklub československý, z.s.
Nádražní 1394/53
58901 Třešť
region Jihlava
71173030
49.298023, 15.476682Mapa
Volné pokoje

K vidění jsou rozhlasové a televizní vysílače, režijní pracoviště nebo domácí radiopřijímače, televizory či magnetofony, které se běžně užívaly v domácnostech. Mnohé sbírkové předměty byly zachráněny před likvidací, jako například rozhlasové či TV vysílače, studiová rozhlasová zařízení či unikátní prototypy a designové studie rádiových a TV skříněk, vyzvednuté v poslední chvíli z demolované továrny Interier - JOSPO v Třešti. 

Expozice jsou od roku 2021 upravené a rozdělené na Průmyslovou tzv. těžkou radiotechniku a Domácí, spotřební elektroniku.

Expozice

- Domácí, spotřební elektronika - Tesla dědictví čs. elektroprůmyslu - nabízí ukázky historické radiotechniky, zaměřené na československou značku Tesla.

- Průmyslová - tzv. těžká radiotechnika - zahrnuje techniku, kterou lidé příliš neznají a ani neměli možnost si jí běžně v provozu prohlédnout. Je zde k vidění vysílací technika jako vysílače (a to nejen rozhlasové ale i speciální, které vysílaly časové značky), telegramy či telegrafy a depeše určené pro ambasády v zahraničí. Uvidíte zde rovněž ukázku režijních pracovišť Československého rozhlasu a v neposlední řadě také kontrolní a odbavovací pracoviště televizního vysílání Československé televize. Součástí expozice je také ústředna pro místní rozhlas se zesilovací stanicí, která zastupuje další druh vyslání, a to vysílání prostřednictvím kabelů. Expozici pak doplňují měřicí přístroje a přípravky potřebné pro nastavování a údržbu vysílačů, napájecí transformátory a ukázky dalších VF zařízení.

 Foto: Muzeum Tesla 

Otevírací doba:

Provoz sezónní: duben - září 

Na objednání po celý rok. 

Otevřeno: středa a sobota: 9:00 - 17:00

Videogalerie