Haugwitzské stezky kolem Náměště: romantická zákoutí od Náměšťské obory po rozhlednu Babylon

Prozkoumejte okolí Náměště, které kdysi spravoval šlechtický rod Haugwitzů. I po staletích tu v krajině najdete stopy jejich práce – romantická zákoutí a stezky vybudované v hlubokém údolí řeky Oslavy.

Kontakt

Třebíčsko - moravská Vysočina
Karlovo nám. 47
67401 Třebíč 1
region Třebíč
Volné pokoje
Délka trasy: 47 km
Časová náročnost: 3,5 h
Výchozí místo: Náměšť nad Oslavou, zámek
Cílové místo: Náměšť nad Oslavou, zámek
Povrch/terén: Silnice III. tř., asfalt, cyklostezky, lesní a polní cesty
Období: léto
Typ kola: horské, trekové

Na kole za výhledy a historií

Váš výlet začíná u renesančního zámku Náměště nad Oslavou, který shlíží z výšiny na celé město. Pokud budete chtít, můžete hned na začátku navštívit některý z jeho tří prohlídkových okruhů. Přímo v Náměšti můžete obdivovat také „moravský Karlův most“, barokní klenot s 20 sochami vedoucí na náměstí. Poté vás čeká ještě pár desítek metrů přes centrum města a napojíte se na cyklotrasu (CT) 5106, která vás vyvede z města ven. 

Po ní dojedete až do obce Vícenice. Cestu si ale můžete prodloužit podle mapy – objet lom a do obce se dostat okolo rybníků Malé a Velké Rozběhlo. Od Vícenic se svezete z kopce až k Přírodní rezervaci Údolí Oslavy a Chvojnice. Tady končí nudnější část trasy a pustíte se polní cestou k hraně údolí Divoké Oslavy. 

Cesta vás zavede na skalní vyhlídku, ze které se vám u nohou otevře nejkrásnější meandr řeky okolo hradu Lamberk. O pár set metrů dál pak nad údolí vyčnívá altánek Gloriet, první ze staveb cyklookruhu. Od Glorietu se vraťte na síť stezek a pokračujte podle mapy lesními zákoutími až k Sedlecké myslivně a dál na kramolínský Zelený kopec s kamennou rozhlednou Babylon. Téměř dvousetletý skvost vám nabídne parádní výhled do kraje.

Od rozhledny vede přímá cesta z kopce „jako když střelí“, k loveckému zámečku Vlčí kopec. Ten má nyní roli školicího střediska e.on, parkem je ovšem možné procházet a kochat se architekturou i výhledy do údolí řeky Oslavy.

Přes Kladeruby pokračujte do údolí řeky, překonáte přitom 110 výškových metrů během 1,5 km. Řeku hravě překonáte přes nově vybudovanou lávku. Cyklotrasy 5106 se budete držet od teď až k Velkopolskému Dvoru, někdejšímu hospodářskému statku, který ze své krásy už dost pozbyl.

Nyní zamiřte polními cestami po trase 5182 do Kralic nad Oslavou. Nahlédnout tu můžete do dávné minulosti, kdy zde pracovala tiskárna Jednoty bratrské a zrodila se Kralická bible. A to ve zdejším Památníku Bible kralické. Směrem na Otradice pak budete objíždět Náměšťskou oboru, kterou můžete navštívit mimo období říje a rození mláďat. Kolem obory pak dojede až do místa, kde váš výlet začal.

Foto: Martin Dolinský, m-Ark, Petr Hejda, Jakub Mertl