Za Santiniho stavbami

Nejznámější a nejvyhledávanější stavbou na Vysočině od Jana Blažeje Santiniho-Aichela je kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou, jenž má půdorys postavený na pěticípé hvězdě.

Kontakt

Koruna Vysočiny, z.s.
nám. Republiky 294/24
59101 Žďár nad Sázavou 1
region Žďár nad Sázavou
49.499504, 16.000584Mapa
Volné pokoje
Délka trasy: 69 km
Výchozí místo: Vojnův Městec
Cílové místo: Bystřice nad Pernštejnem
Typ kola: silniční, trekové

Zelená hora ale není zdaleka jedinou Santiniho stavbou na Žďársku.  Projeďte po stopách geniálního architekta z Vojnova Městce do Bystřice nad Pernštejnem.

Začneme u panské hospody ve Vojnově Městci (některé zdroje uvádí, že byl autorem právě Santini) a přes Račín objevíme Dolní hřbitov ve Žďáře nad Sázavou, který byl jeho první počin na žďárském panství. Hned naproti najdeme Zámek Žďár s bazilikou, kde také slavný architekt tvořil. Teď na vás bude čekat vrcholné dílo, které je zapsáno na seznam UNESCO. Kostel sv. Jana Nepomuckého je dominanta kraje.

Ze Žďáru pokračujte po cyklotrase přes Jámy do Obyčtova. Tam stojí kostel Navštívení Panny Marie, jehož raritou je tzv. želví půdorys, symbol stálosti ve víře. Ostatně Santini si s půdorysy uměl vyhrát. Vždyť jen o kousek dál, v Ostrově nad Oslavou, narazíte na další jeho zajímavou stavbu – hostinec, tentokrát s půdorysem W. Je to anagram opata žďárského cisterciáckého kláštera Václava Vejmluvy, jenž se Santinim velice často spolupracoval.

Svůj podpis zanechal Santini i na Zámku Radešín, který byl roce 1706 barokně přestavován na rezidenci žďárského kláštera.

Opat Vejmluva zadal u něj i přestavbu původně středověkého kostela sv. Petra a Pavla v nedaleké Horní Bobrové nebo kostela sv. Václava ve Zvoli, který tak získal půdorys řeckého kříže.

Ale že Santini nestavěl jen velké stavby, ale tvořil i drobnější sakrální stavby, se můžete přesvědčit na okraji Bobrové, kde naleznete červená boží muka v podobě dokonalého krystalu.

Santiniho cyklotrasa kopíruje značení Klubu českých turistů č. 5061 z Vojnova Městce do Bystřice nad Pernštejnem. Pro cestu z Bystřice zpět do Žďáru nad Sázavou můžete využít přímé vlakové spojení.

Foto: Jakub Mertl, Koruna Vysočiny, Aleš Motejl, Petr Lemberk