Okolo Svratky

Máte rádi výlety spojující přírodu, historii, zážitky a příjemnou procházku? Pokud ano, určitě se vydejte na tuto trasu, kterou snadno přizpůsobíte svým zájmům i časovým možnostem. Váš čtyřnohý kamarád může vyrazit s vámi!

Kontakt

Koruna Vysočiny, z.s.
nám. Republiky 294/24
59101 Žďár nad Sázavou 1
region Žďár nad Sázavou
49.562820, 15.939277Mapa
Volné pokoje
Délka trasy: 12 km
Časová náročnost: 3,5 h

Spojení přírody a historie

Svůj výlet začnete ve Svratce, nejmenším městě Koruny Vysočiny. Vaše první kroky povedou od místního turistického informačního centra po červené značce směrem do kopce. Po chvíli se dostanete k loveckému zámečku Karlštejn, který vás ohromí svým rokokovým šarmem. Zámek byl postaven v druhé polovině 18. století a nedávno prošel rozsáhlou rekonstrukcí, která mu navrátila původní atmosféru. Najdete tu krásné pokoje k přespání, restauraci a když budete mít štěstí, narazíte na některou z akcí pro veřejnost, například koncert nebo jarmark.

Další cesta vás zavede k tzv. Zkamenělému zámku. Název může být trochu matoucí, jedná se totiž o přírodní památku, skupinu skalních bloků o výšce až 10 metrů v nadmořské výšce 765 m n. m. Archeologický výzkum prokázal neolitické a slovanské osídlení (uvidíte například patrné zbytky dvojího valu), ve 13. století zde stával dřevěný hrádek. I následující program bude úzce spjatý s přírodními krásami. Čeká vás totiž prohlídka Velkých Perniček (také Milovské Perničky), impozantního skalního útvaru s výhledem do údolí řeky Svratky.

Na cestě zpět do městečka Svratka se nezapomeňte zastavit v místní části Česká Cikánka, kde se můžete ponořit do atmosféry horácké architektury. A pro závěr výletu si dopřejte procházku přírodní zahradou, která vás seznámí s lužním ekosystémem řeky Svratky.

TIP: Pokud jste na výletě v letních měsících, vyzkoušejte si na nedaleké sjezdovce adrenalinovou jízdu na terénních tříkolkách.

Foto: Koruna Vysočiny, Skiareál Svratka