Po stopách posledního vlka Vysočiny

Na tomto celodenním turistickém výletu vás čeká spousta kouzelných míst, přírodních zajímavostí a také půvabných výhledů do okolní krajiny. Pokud máte rádi klidnější toulky přírodou, třeba se svým pejskem, bude pro vás tato trasa ideální.

Kontakt

Koruna Vysočiny, z.s.
nám. Republiky 294/24
59101 Žďár nad Sázavou 1
region Žďár nad Sázavou
49.562820, 15.939277Mapa
Volné pokoje
Délka trasy: 31 km
Časová náročnost: 10 h

Pochod krajinou a kouzelné výhledy

Trasa začíná i končí v Novém Městě na Moravě. Pokud jedete autem, zaparkujte vedle Vysočina Areny a můžete vykročit rovnou do lesa! Během pár minut dojdete k první zastávce, přírodní památce Pernovka. Jedná se o rašelinnou louku obklopenou lesy, na níž najdete nejrůznější chráněné druhy rostlin včetně prstnatce májového a masožravky rosnatky okrouhlolisté.

Cestou přes louky a pole se dostanete až k rybníku Sykovec, nejvýše položenému rybníku na Vysočině. Pokud je zrovna hezké počasí, přibalte si do batohu plavky. Na břehu rybníka je totiž příjemná písčitá pláž, která vás zláká k relaxaci a ke koupání v krásně čisté vodě. Hned vedle rybníka se nachází obec Tři Studně, kde uvidíte sochy s názvy Hejkal Pepíno a Káně od výtvarníka Michala Olšiaka.

Následující kilometry budou mířit opět k rybníku. Tentokrát Medlovskému r., jednomu z nejstarších v této oblasti (založen byl už v 16. století). Cesta vás povede také kolem Podmedlovského mlýna a k Pasecké skále, kde si vychutnáte nádherný výhled na okolní krajinu. Krásné výhledy vás čekají také na další zastávce u studnického námrazového stožáru. Hned na to se dostanete do vsi Odranec, ve které najdete památník pádu meteoritu. Na vrcholu Kamenice si pak můžete prohlédnout pomník Broučkům od Jana Karafiáta.

V polesí mezi Zubřím a Koníkovem narazíte na pomyslný zlatý hřeb celého výletu – na památník posledního vlka zastřeleného na Vysočině. Ten tu byl zastřelen v roce 1830. Jeho vycpané tělo je stále k vidění na nedalekém hradě Pernštejn.

Cestou zpět se projdete kolem Zuberského rybníka, jednoho z nejhlubších v kraji, a kolem Stopy Járy Cimrmana. Vávrova skála nabízí pěkný výhled na Nové Město na Moravě a poslední část trasy vás zavede k historické budově Maršovské rychty v Novém Městě na Moravě.

Foto: Koruna Vysočiny