Okolo Buchtova kopce

Máte chuť výletovat a při tom se zastavit na něco dobrého? Vydejte se s námi na dvouhodinovou procházku skrz několik vesniček za malebnými výhledy. Sympatickou tečkou bude posezení v příjemné restauraci Selský dvůr v Daňkovicích.

Kontakt

Koruna Vysočiny, z.s.
nám. Republiky 294/24
59101 Žďár nad Sázavou 1
region Žďár nad Sázavou
49.562820, 15.939277Mapa
Volné pokoje
Délka trasy: 8 km
Časová náročnost: 2,5 h

Výlet s gurmánským zážitkem

Ať už plánujete vyrazit o víkendu, či ve všední den, doporučujeme si výlet načasovat tak, abyste stihli oběd nebo večeři v oblíbené restauraci Selský dvůr v Daňkovicích. Vaří tu opravdu skvěle a potěší i milá obsluha a útulný venkovský interiér. Především o víkendech bývá plno, a tak není od věci udělat si předem rezervaci míst.

Ale teď už se pojďme vydat na krátké putování malebnou krajinou centrální částí Žďárských vrchů. Jen pár kroků od restaurace můžete obdivovat Toleranční modlitebnu, která tu stojí už od roku 1818. Tento kostel nemá věž ani zvony a není nijak výrazně zdobený. Je to proto, že byl postavený podle pravidel tolerančního patentu. V přilehlé faře si můžete prohlédnout historickou kancelář faráře a také exponáty zachycující historii obce. Pokud se chcete podívat dovnitř těchto staveb, kontaktujte kurátora sboru pana Miroslava Zeleného na telefonu 739 244 815.

Vaše další kroky pak povedou kolem udržovaných roubenek na Buchtův kopec, kde vás okouzlí krásné výhledy do krajiny. Dále už bude následovat sestup do malebné obce Krásné, kde stojí za to navštívit Chalupu pod lípou s ukázkovou přírodní zahradou. 

Z Krásného bude vaše cesta směrovat zpět do Daňkovic. Při cestě se nezapomeňte ohlížet, čekají na vás výhledy do údolí řek Svratky a Fryšávky.

Foto: Koruna Vysočiny