Údolím Svratky

Tento čtyřhodinový výlet není pro žádné padavky. Poznáte totiž nejen údolí řeky Svratky, ale také okolní kopce, které nepatří zrovna k těm nejmírnějším. Na jeho konci na vás však čeká prima odměna – oběd nebo večeře v Penzionu Zubr. Trasa je vhodná i pro pejsky a cyklisty.

Kontakt

Koruna Vysočiny, z.s.
nám. Republiky 294/24
59101 Žďár nad Sázavou 1
region Žďár nad Sázavou
Volné pokoje
Délka trasy: 12 km
Časová náročnost: 4 h

Za kávou a pokrmy z lokálních surovin

Výlet začněte v Ujčově, odkud se po červené turistické značce vydáte podél toku řeky Svratky do Nedvědice. Místní turistické informační centrum (TIC) ukrývá skutečný skvost – mincovní poklad, který se našel v nedalekém Dolním Čepí. Poklad obsahuje celkem 284 mincí z 2. poloviny 16. století. Vstupné do expozice je zcela dobrovolné. Hned vedle TIC najdete skvělou cukrárnu Milenu. Tady si můžete vychutnat vyhlášený štrúdl, a doplnit tak energii na další cestu. 

Následující kroky vás zavedou po modré turistické značce přes řeku Svratku, kudy vede lesní stezka a pořádné stoupání až ke Skoroticím. Nad lesem se nezapomeňte pořádně rozhlédnout, Dolní Čepí i Nedvědici budete mít jako na dlani. 

Ve Skoroticích si prohlédnete náves se šindelem krytou kapličkou Panny Marie, která na návsi údajně stávala už ve 14. století. Zde vyměníte modrou turistickou značku za červenou a vyrazíte směrem na Kačiny. 

Nyní máte dvě možnosti. Buď si projdete přírodní památku Údolí Chlébského potoka, kde je v létě opravdu příjemně, nebo si cestu zkrátíte a vezmete to přímo do vesnice Chlébské. V Chlébském za bývalým mlýnem zabočte vpravo a kolem roubených staveb č.p. 2 a 6 a kaple sv. Jana Křtitele směřujte k Dolnímu Čepí. Cestou natrefíte na monumentální betonový pomník II. světové války připomínající bojovou činnost partyzánských skupin Jermak, Kozina a Záře. Ty operovaly právě v těchto místech. V samotném Dolním Čepí na vás pak čeká kostel sv. Václava, který ve své historii prodělal jen nepatrné stavební úpravy. 

Z Dolního Čepí se vydejte proti proudu řeky zpět do Ujčova, kde si v Penzionu Zubr můžete na závěr výletu dopřát vynikající výběrovou kávu z pražírny Gallery Coffee a ještě lepší jídla v moderním pojetí z čerstvých lokálních surovin.

Foto: Koruna Vysočiny