Okolím Žďáru za skvělou kuchyní i kávou

Okolí Žďáru nad Sázavou si zamilují nejen milovníci historie a dobré kuchyně, ale také pejskaři. Pokud patříte do všech tří táborů, následující výlet si maximálně užijete. Zavede vás totiž do příjemné kavárny, k ikonické Zelené hoře i do přírody přes louky a pole.

Kontakt

Koruna Vysočiny, z.s.
nám. Republiky 294/24
59101 Žďár nad Sázavou 1
region Žďár nad Sázavou
Volné pokoje
Délka trasy: 11 km
Časová náročnost: 3 h

Na výlet s chlupáčem, nebo za kulturou

Putování okolím Žďáru nad Sázavou začne v kavárně a pekárně P Café. Kromě zákusků z poctivých surovin si tu můžete dát i vydatnou snídani nebo menší oběd. V létě mají otevřenou zahrádku, což ocení výletníci, které doprovází pejsek.

Až se posilníte, vydejte se přes náměstí po modré značce kolem vodní nádrže Staviště. Cesta se bude klikatit kolem potoka až na Plíčky s velkým křížem na začátku osady. Na křižovatce za Plíčkami pak vyměníte modrou trasu za žlutou a začnete se opět stáčet ke Žďáru. 

Od obce Vysoké na vás už čekají úžasné výhledy na poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, který patří mezi památky zařazené do seznamu UNESCO. Po prohlídce tohoto barokního skvostu zamiřte k Zámku Žďár, kde si kromě návštěvy unikátního Muzea nové generace dopřejete výbornou kávu v zámecké kavárně. 

Nyní je před vámi jen kousek cesty kolem řeky Sázavy zpátky na žďárské náměstí. V kulturním domě můžete navštívit Modelové království, jedno z největších vláčkovišť v republice. 

Ještě před cílovou rovinkou natrefíte na tvrz, kde sídlí Regionální muzeum a opodál stojí majestátní kostel sv. Prokopa. U žďárského náměstí vás příjemně překvapí další skvělé kavárny a také vyhlášená restaurace Grand Restaurant Poppet, odkud si určitě odnesete skvělý gastro zážitek.

TIP: Pokud s sebou máte pejska, nechte si muzea a Modelové království na příště. Sem vás s chlupáčem nepustí.

Foto: Koruna Vysočiny, Vašek Šubrt