Srdcem Žďárských vrchů za skvělým jídlem

Máte chuť na malou procházku s pejskem nebo krátkou vyjížďku na kole? Vyrazte na malý výlet kolem lesů, luk a polí srdcem Žďárských vrchů. Za výhledy, dobrou kávou, oblíbeným likérem Drátovánkem a výtečnou kuchyní restaurace U Paňmámy.

Kontakt

Koruna Vysočiny, z.s.
nám. Republiky 294/24
59101 Žďár nad Sázavou 1
region Žďár nad Sázavou
Volné pokoje
Délka trasy: 6,6 km
Časová náročnost: 2 h

Výlet s odměnou pro všechny gurmány

Výlet do nejhezčí části Žďárských vrchů vás zavede do míst s vynikající kávou a kuchyní. Kudy vyrazit? Z Blatin začněte stoupat k Drátníku známému také jako Drátenická skála (775 m n. m.). O ní se říká, že je nejdominantnější a nejkrásnější v okolí.

Asi 700 metrů od skály před vesničkou Samotín se zastavte ve venkovském posezení U Kolouška, kde ochutnáte místní bylinný likér Drátovánek vyráběný podle vlastního receptu. V nabídce najdete také větší či menší jídla a nejrůznější nápoje k osvěžení. 

Pak zamiřte přes Samotín směrem do vesničky Krátká, která vznikla v první třetině 18. století jako obytná kolonie lesních dělníků. V neveliké osadě stojí roubené a zděné domy s hospodářským zázemím z 18. a 19. století. Jistě vás tu zaujme i muzeum s názvem Dům přírody Žďárských vrchů. Jeho expozice se věnuje vývoji místní krajiny a přírody v průběhu věků.

Po návštěvě muzea je čas vrátit se zpět do Blatin, kde na vás čeká káva z místní pražírny. Kavárna Hofr vás určitě nadchne. Za skvělou a vyhlášenou kuchyní se zastavte na Statku Blatiny v restauraci U Paňmámy.

Foto: Miloš Neuman, Statek Blatiny