Na Fryšavský kopec

Máte rádi dlouhé procházky přírodou spojené s návštěvou dobrých restaurací? Podnikněte právě takový výlet na Vysočině. Třešničkou na dortu bude zastávka v penzionu U Peňázů, kde se mohou pochlubit výběrovou kávou a dobrým jídlem.

Kontakt

Koruna Vysočiny, z.s.
nám. Republiky 294/24
59101 Žďár nad Sázavou 1
region Žďár nad Sázavou
Volné pokoje
Délka trasy: 14 km
Časová náročnost: 4 h

Den plný čerstvého vzduchu a dobré kávy

Výlet začněte ve Fryšavě, která byla původně sklářskou osadou, a vydejte se do lesů Žďárských vrchů. Po cestě těsně minete Křivý javor, jednu z osmistovek Žďárských vrchů, a dojdete k další osmistovce – Fryšavskému kopci. Na něm najdete památník partyzánské brigády Mistra Jana Husa a opodál i repliku partyzánského bunkru. 

Pokračujte kolem Brožovy skalky, což jsou tři mohutné skály sahající do výšky až dvaceti metrů, až dojdete do Tří Studní. Malá obec je mezi výletníky oblíbená. Nabízí totiž mnoho míst, kde se dá dobře najíst. Vyzkoušejte třeba penzion Krčma na náměstí nebo penzion Sykovec, kolem kterých budete procházet. Po jídle si můžete udělat drobnou odbočku k sochám Hejkal Pepíno a Káně od výtvarníka Michala Olšiaka. 

Pokud budete potřebovat doplnit tekutiny, odbočte trochu z cesty a navštivte studánky Barborka a Vitulka známé v souvislosti s kantátou Bohuslava Martinů. Následující cesta vás povede okolo rybníka Sykovce, nejvýše položeného rybníka na Vysočině, opět do lesů. Po pěkné lesní cestě dojdete až k rybníku Medlov. V tamním hotelu mají skvělý vlastní gin nebo pivo Hejkal z minipivovaru v Novém Městě na Moravě. 

Od Medlova se už budete vracet zpátky do Fryšavy. Penzion U Peňázů, na jehož zahradě si můžete prohlédnout Olšiakovo sousoší Houby, příjemně překvapí milovníky dobrého jídla a výběrové kávy. Nabízená káva pochází z brněnské pražírny QB. Další možností je restaurace Stanice lyžařů, u které výlet začal.

Foto: Koruna Vysočina, Miloš Neuman