Po kopcích Jimramovska

Pokud rádi cestujete do míst bez davů a užíváte si spíše klidnější místa mimo hlavní turistické trasy, určitě by vaší pozornosti nemělo uniknout okolí městyse Jimramova.

Kontakt

Koruna Vysočiny, z.s.
nám. Republiky 294/24
59101 Žďár nad Sázavou 1
region Žďár nad Sázavou
Volné pokoje
Délka trasy: 13 km
Časová náročnost: 4 h

Procházkou k Hospůdce U Trakaře

Výlet začíná v historickém centru Jimramova. Vaším prvním úkolem bude najít modrou turistickou značku, která vás zavede až na vrchol Prosička. Odtud si vychutnáte jeden z nejkrásnějších výhledů ve Žďárských vrších. Až budete scházet do údolí k Javorku, na konci lesa se zastavte v lesním baru před Lominkou, kde je možné si zakoupit nápoje i něco malého k doplnění energie. V samotném Javorku pak navštivte malebnou Hospůdku U Trakaře, která má pro poutníky připravený dokonce samoobslužný výčep a je vyhlášená svou domácí kuchyní.

Z Javorku pokračujte po modré na druhou stranu údolí, kde vystoupáte ke zřícenině hradu Skály. Zpátky do Jimramova půjdete po červené značce. Po cestě vás ještě čeká několik lidových stavení v podobě roubenek, výklenková kaple nebo lesní studánka. 

Za návštěvu stojí také samotný městys Jimramov, jehož historické jádro je městskou památkovou zónou. Mimo jiné zde najdete novogotickou hrobku šlechtické rodiny Belcredi, rodný dům Jana Karafiáta (autora Broučků) a na náměstí nesoucí jeho jméno muzeum Síň rodáků, kde vás seznámí s životem na Vysočině, Broučky a samozřejmě i s místními rodáky včetně samotného Karafiáta. Na jídlo se určitě stavte v penzionu JUST v Jimramově nebo v Javorku v Hospůdce U Trakaře.

Foto: Koruna Vysočina, Roman Šulc, Miloš Neuman