Patříte mezi výletníky, kteří se rádi toulají lesem? Dáváte přednost spíše přírodě než městu? Potom se vám bude líbit 13kilometrová trasa po chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. Vyrazit s vámi může i pejsek.

Kontakt

Koruna Vysočiny, z.s.
nám. Republiky 294/24
59101 Žďár nad Sázavou 1
region Žďár nad Sázavou
Volné pokoje
Délka trasy: 13 km
Časová náročnost: 4 h

Procházka hustými lesy

Výchozím bodem tohoto pěšího výletu je obec Cikháj, kde pohodlně zaparkujete na prostorném parkovišti. Jen kousek od něj vás čeká první zastávka, kamenný partyzánský památník vážící celých 24 tun. Na kameni je znázorněna pěticípá hvězda spolu s kalichem, znakem partyzánské brigády Mistra Jana Husa. 

Lesní stezkou se dostanete k dalšímu zajímavému místu – Tisůvce (800 m n. m.). Jde o rulovou skálu volně přístupnou všem zdatným turistům. Místní jí říkají také Čertův kámen. Nemůže sice nabídnout daleké výhledy, protože je obklopena hustým lesem. Vylézt na ni však bude zajímavým zpestřením výletu.

Z Tisůvky pokračujte po červené turistické značce na vrchol Žákovy hory (810 m n. m.), kde se rozkládá národní přírodní rezervace výjimečná zachovalým kusem pralesa. Pokud byste si chtěli výpravu prodloužit, můžete prozkoumat naučnou stezku Okolo Žákovy hory. Ta vás seznámí s pralesem na Žákově hoře a spolu s tím i se zvířaty, rostlinami a houbami, které v něm mají svůj domov.

Ke třetí osmistovce

Zelené značky se držte až na Fryšavský kopec (800 m n. m.), vaši třetí osmistovkou. Na jeho vrcholu najdete památník partyzánské brigády Mistra Jana Husa. 

Cestou zpátky do Cikháje narazíte ještě na pramen řeky Svratky, největší přítok Dyje. Vyhládlo vám na čerstvém vzduchu? Na konci si odpočinete a doplníte energii ve vyhlášené restauraci Tisůvka, která stojí hned u startu trasy.

Foto: Koruna Vysočiny