Santiniho kostel i krystal

Pojďte se jen tak projít po českém venkově. Toulky okolo městysu Bobrová vás zavedou k Radešínskému zámku s muzeem balónového létání nebo k božím mukám – baroknímu klenotu, který patří mezi stavby architekta Jana Blažeje Santiniho.

Kontakt

Koruna Vysočiny, z.s.
nám. Republiky 294/24
59101 Žďár nad Sázavou 1
region Žďár nad Sázavou
Volné pokoje
Délka trasy: 11 km
Časová náročnost: 3 h

Za méně známou historií kraje

Putování začíná v městysu Bobrová u sochy sv. Jana Nepomuckého. Od ní směřujte přes silnici ke kostelu sv. Markéty a dál po zelené k říčce Bobrůvce. Za městysem pak narazíte Bílkův mlýn, který na svém místě stojí už od středověku. 

První zastávka vás čeká v Radešíně. Radešínský zámek byl původně nevelkou tvrzí, která počátkem 17. století prošla přestavbou na výstavný renesanční zámek. V prvním desetiletí 18. století byl zámek opět přestavěn za účasti architekta Jana Blažeje Santiniho – tentokrát barokně. Dnes v zámku můžete navštívit malé muzeum balónového létání nebo se tu ubytovat. 

U nedalekého Pivovarského rybníka si udělejte malou občerstvovací přestávku v Balónovém hotelu a pivovaru. Až si odpočinete, pokračujte po naučné stezce přes Červený mlýn a okolo Gohialova kamene na vrchol Kalvárie, kam vede křížová cesta z roku 1820. 

V Horní Bobrové si pak prohlédnete kostel sv. Petra a Pavla. Ten je už od pohledu trochu jiný než ostatní kostely. Má totiž opačnou orientaci, než je obvyklé – jeho hlavní oltář se nachází na západní straně. Původně se jednalo o pozdně gotický kostel, který stavitel Santini přestavěl ve stylu barokní gotiky. 

Poslední cíl výletu najdete na červené turistické značce. Na konci Bobrové ve směru na Zvoli dojdete k božím mukám. Jan Blažej Santini v kraji tvořil i drobné stavby a skvělým příkladem je právě tento dokonalý krystal z roku 1709.

Foto: Koruna Vysočiny