Novoměstskou památkovou zónou

Užijte si příjemný den v Novém Městě na Moravě. Objevte historii, kulturu i místní kavárny a pořiďte si několik hezkých fotek u ikonických míst. Vzít s sebou bez obav můžete také kočárek nebo pejska.

Kontakt

Koruna Vysočiny, z.s.
nám. Republiky 294/24
59101 Žďár nad Sázavou 1
region Žďár nad Sázavou
Volné pokoje
Délka trasy: 2 km
Časová náročnost: 0,5 h

Toulky po Novém Městě

Vaším výchozím bodem bude Horácké muzeum, ve kterém sídlí trvalé expozice o lyžařství, sklářství, železárenství, lidové architektuře a životě na Horácku. Děti jistě potěší třída z první republiky, kde si na vlastní kůži zkusí, jaké bylo klečení na hrachu. Na nádvoří muzea se každou půlhodinu spouští Mlejnek z Víru a nejen děti upoutá Strašidelné podzemí. 

Z muzea se vydejte k rodnému domu malíře Karla Němce. Projděte okolo Kazmírova rybníka, kde si hoví kachny a labutě, a pokračujte uličkou zpátky ke kamenné kašně známé jako Píseň hor. Poté zamiřte k rodnému domu Hany Brady v ulici Bradyových. Dům je těsně spjatý s tragickou historií židovské rodiny Brady v době II. světové války. 

Jen kousek odtud je průchod k arboretu. Zde si vychutnáte krásu přírody uprostřed města. Doporučujeme si zakoupit opravdu dobrou zmrzlinu v Cukrárně u Janovských a vzít si ji do altánu v arboretu. 

Jaká další místa stojí za to navštívit v NMNM? 

  • Z Nového Města si určitě odneste fotku s kašnou se sochou Vratislava z Pernštejna v pozadí s kostelem sv. Kunhuty. Ten je vyzdoben sgrafity Karla Němce a stojí za to do něj nahlédnout.

  • Při toulkách městem se zastavte u kašny se sloupem sv. Anny a u pomníku padlým vojínům vytvořeného podle návrhu sochaře Jana Štursy.

  • Milovníci umění nesmí vynechat Horáckou galerii v prostorách renesančního zámku, která v sobě ukrývá díla významných umělců. 

  • Vychutnejte si kávu v romantické dobové kavárně Kafé 133 sídlící v historické budově č. p. 133 na Komenského náměstí. Naproti kavárně si děti mohou pustit tzv. Poeziomat a poslechnout si humorné básničky.

Cestou zpět k začátku okruhu vás ještě čekají busta Jana Amose Komenského a busta T. G. Masaryka, jejímž autorem je Jan Štursa. Pamětní desku věnovanou tomuto významnému sochaři najdete na jeho rodném domě vedle základní školy na náměstí. V těchto místech se nachází i Štursova socha s názvem Raněný. Vrcholné dílo s protiválečnou tematikou vzniklo na základě jeho vlastních zážitků z fronty. Sádrový originál je k vidění v Horácké galerii.

Foto: Koruna Vysočiny