Ke třem zříceninám na Bystřicku

Výpravu za zříceninami tří různých hradů si užijí zejména výletníci, kteří rádi kombinují turistiku s poznáváním české historie. A kdyby vám přibližně 5hodinový okruh nestačil, najdete ve Víru a jeho okolí spoustu dalších míst k prozkoumání.

Kontakt

Koruna Vysočiny, z.s.
nám. Republiky 294/24
59101 Žďár nad Sázavou 1
region Žďár nad Sázavou
Volné pokoje
Délka trasy: 14 km
Časová náročnost: 5 h

Trojlístek zřícenin 

Výlet začněte ve Víru na parkovišti u obecního úřadu. Po žluté značce dojděte k první zastávce, Vírskému mlýnku. Ten pomocí vodního pohonu uvádí každých 30 minut do pohybu malé žertovné postavy – líbit se tak bude zejména dětem. Jde o repliku původního mlýnku, který dnes najdete v Horáckém Muzeu v Novém Městě na Moravě. 

Žlutá značka vás dále zavede k rozcestí pod Bajerovým kopcem, kde si užijete výhledy do krajiny. Na rozcestí odbočte a po modré turistické značce dojdete k zřícenině hradu Aueršperku pocházejícího ze 13. století. K vidění jsou tu zbytky zdí a věže. 

Spojené turistické trasy modrá a žlutá vás provedou přes osadu Pivonice až k majestátní zřícenině hradu Zubštejn. Zubštejn je opravdu krásnou a mohutnou zříceninou, která před patnácti lety prošla statickým zajištěním včetně výstavby spojovací lávky. Od té doby je mnohem lépe přístupná návštěvníkům. Zubštejn (nebo také Zubří kámen, někde jen Kámen) je nyní chráněn jako kulturní památka České republiky.

Po prohlídce této volně přístupné památky se vydejte po červené značce směr Kobylnice a k zřícenině hradu Pyšolec. Ten byl kdysi strážním hradem nad řekou Svratkou. Z lesní cesty k němu odbočuje nenápadná stezka, tak dejte pozor, ať ji nepřehlédnete. Od Pyšolce se pak vraťte na hlavní cestu a po ní zpět do Víru.

Foto: Roman Šulc