Novoměstskem za uměním

Trocha toulání přes pole a louky. Trocha poznávání méně známé historie kraje. A na závěr perlička v podobě Nového Města na Moravě bohatého na nejrůznější historické a kulturní památky. Jistě vás potěší, že spousta z nich je volně přístupná.

Kontakt

Koruna Vysočiny, z.s.
nám. Republiky 294/24
59101 Žďár nad Sázavou 1
region Žďár nad Sázavou
Volné pokoje
Délka trasy: 14 km
Časová náročnost: 4 h
Období: léto

Z Veselíčka do Nového Města

Tento výlet začne zvesela na vlakové zastávce na Veselíčku. Hned vedle ní totiž leží velmi oblíbená hospůdka se skutečnou raritou – funkčním orchestrionem z roku 1850 (jiné zdroje uvádí počátek 20. století). V repertoáru má tato unikátní hrací skříň celkem 8 písní, mezi nimi kankán, kmochovky i lidové písničky.

Z Veselíčka se vydejte do obce Jámy, kde na vás čeká Cesta života, deset zastavení s pozitivním desaterem životních zásad a Strom života od sochaře Petra Váni. U každého zastavení si můžete pustit také básně Rudolfy Vrbecké z Nového Města na Moravě. Napsala je ve svých 97 letech.

Svůj příští cíl najdete ve Slavkovicích. Jedna z prvních budov, kterou uvidíte, bude rychta ukrývající galerii Obrazy z Vysočiny. V centru obce pak objevíte poutní kostel Božího milosrdenství, od kterého vede na vrchol kopce křížová cesta od uměleckého kováře Pavla Tasovského. Cesta je zakončena velkým kovaným křížem od uměleckého kováře Josefa Tulise a je odtud krásný výhled do okolí. 

Ze Slavkovic pokračujte po polní stezce až do Radňovic, kde po další křížové cestě vystoupáte na Harusův kopec, nejvyšší vrchol Křižanovské vrchoviny. 

Odtud následuje cesta přes Vysočina Arenu až do centra Nového Města na Moravě. Pro svou četnou sochařskou výzdobu je toto město označováno za galerii pod otevřeným nebem. Pokud máte čas, stojí za to věnovat procházce centrem města alespoň 60 minut. Posledním cílem výpravy je Horácká galerie, místo plné skvělých děl známých umělců.

TIP: Podívejte se, co všechno si prohlédnout při procházce Novoměstskou památkovou zónou.

Foto: Koruna Vysočiny