Údolím Bobrůvky panstvím Mitrovských

Vydejte se na příjemný půldenní výlet, který vás zavede na panství Mitrovských a za méně známou historií kraje. Kromě milovníků historie si na své přijdou i gastroturisté. Na trase je totiž možné se zastavit na vyzrálý steak v restauraci Mitrovský dvůr.

Kontakt

Koruna Vysočiny, z.s.
nám. Republiky 294/24
59101 Žďár nad Sázavou 1
region Žďár nad Sázavou
Volné pokoje
Délka trasy: 16 km
Časová náročnost: 3,5 h

Přírodou za méně známou historií 

Ze Strážku se pusťte po modré turistické značce ke zřícenině hradu Mitrov. Zbytek hradeb a příkopů se nachází na zalesněném kopci, který ze tří stran obtéká malebná říčka Bobrůvka. 

Od zříceniny zamiřte starobylou alejí k osadě Mitrov s dominantou v podobě zámečku, kde sídlí domov pro seniory. Dovnitř se sice nesmí, volně přístupný je tu však revitalizovaný zámecký park. Vedle zámečku se nabízí možnost občerstvení v nově zrekonstruované steakové restauraci Mitrovský dvůr. Vyzrálé maso na steaky si tu lze také zakoupit.

Další kroky vás zavedou k obci Bukov. Vesnice je zajímavá především dominantou kostela svatého Jakuba Většího z přelomu 13. a 14. století. Za kostelem odbočte vpravo mezi domy a dojděte po proudu Bukovského potoka až na konec zpevněné cesty a dále pěšinou a přes potok na stezku částečně obkružující kopec se zříceninou hradu Lísek (též Bukov nebo Bukovec). Hrad se nachází na soukromém pozemku, vstup je proto pouze na vlastní nebezpečí a v místě je třeba dodržovat dané pokyny. Prohlédnout si můžete příkop a zbytky válcové věže, paláce, hradeb a hospodářských budov. 

Od hradu se pak pusťte stejnou cestou zpět do osady Nivy a následně pěšinkou po modré do Habří. Ve vsi se nachází muzeum Svobodný statek č. 1 zaměřené na historii vsi a dvora. Osvěžit se můžete v samoobslužném baru U Statkářky. Poté se vraťte na modré značení, které vás dovede zpět do Strážku.

Foto: Koruna Vysočiny